Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи българо-македонското председателство на Берлинския процес

Снимка: Twitter /@EZaharievaMFA

Инициативата за придвижване с лични карти между страните от Западните Балкани да бъде сред темите на Срещата на министрите на икономиката от Берлинския процес в София на 5 ноември, очаква македонският външен министър Буяр Османи.

Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения, каза българският посланик в Скопие Ангел Ангелов. Той изрази съжаление за невъзможността България и Северна Македония да сближат максимално своите институции по време на Съвместното съпредседателство на Берлинския процес, поради пандемията от Covid-19, съобщи българското външно министерство по повод провелата се на 28 октомври работна закуска в рамките на българо-македонското председателство на Берлинския процес.

В присъствието на посланиците на страните от Западните Балкани и на Германия,от българска страна беше подчертано, че целта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани, за да могат да се справят с бъдещи предизвикателства. Беше посочена и ролята на икономическата, културната и транспортната свързаност за утвърждаване на добросъседските отношения в региона.

В рамките на Берлинския процес предстоят още среща на външните министри на 9 ноември, която ще бъде последвана и от Срещата на върха по Берлинския процес на 10 ноември 2020 г. Очаква се на нея  да бъдат одобрени Споразумение за изграждане на общ регионален пазар и Декларация за зеления дневен ред за Западните Балкани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05