Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи българо-македонското председателство на Берлинския процес

Снимка: Twitter /@EZaharievaMFA

Инициативата за придвижване с лични карти между страните от Западните Балкани да бъде сред темите на Срещата на министрите на икономиката от Берлинския процес в София на 5 ноември, очаква македонският външен министър Буяр Османи.

Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения, каза българският посланик в Скопие Ангел Ангелов. Той изрази съжаление за невъзможността България и Северна Македония да сближат максимално своите институции по време на Съвместното съпредседателство на Берлинския процес, поради пандемията от Covid-19, съобщи българското външно министерство по повод провелата се на 28 октомври работна закуска в рамките на българо-македонското председателство на Берлинския процес.

В присъствието на посланиците на страните от Западните Балкани и на Германия,от българска страна беше подчертано, че целта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани, за да могат да се справят с бъдещи предизвикателства. Беше посочена и ролята на икономическата, културната и транспортната свързаност за утвърждаване на добросъседските отношения в региона.

В рамките на Берлинския процес предстоят още среща на външните министри на 9 ноември, която ще бъде последвана и от Срещата на върха по Берлинския процес на 10 ноември 2020 г. Очаква се на нея  да бъдат одобрени Споразумение за изграждане на общ регионален пазар и Декларация за зеления дневен ред за Западните Балкани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47