Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маска без уста и масов гроб – Солницата край Провадия разкрива своите тайни

Снимка: БТА

Приключи тазгодишният археологически сезон на най-стария солодобивен център в Европа, датиращ от 5 – 4 хилядолетие пр. Хр. и превърнал се в първия праисторически град на континента. Обектът е разположен край днешния град Провадия и се проучва от години. Заради пандемията от Covid-19, това лято работата на археолозите започна по-късно, но пък сезонът се оказа изключително успешен.

3000 години преди построяването на първата пирамида в Древен Египет край днешния град Провадия се издига внушителна каменна крепост

Последната находка на проф. Васил Николов и неговия екип е масов гроб. Преди дни, докато проучваха дъното на басейн за изпаряване на разсол, археолозите  попаднаха на 6 черепа, сред  тях и на деца. Не се знае дали хората, погребани там са били убити при някоя от атаките срещу крепостния град, или става дума за вътрешни конфликти, свързани с  придобиване на повече сол, която по това време се е използвала като валута.

Според проф. Васил Николов силно земетресение преди 7000 години разрушава най-старата крепостна стена на халколитната цивилизация от Провадия

Сред най-интересните находки на Провадия-Солницата това лято е и един уникален къснохалколитен артефакт. Древният керамичен предмет е с триъгълна форма и представлява антропоморфно изображение на човешко лице. Прилича много на маска. В горната й част има къси израстъци, подобни на стилизирани уши. Освен това предметът е с две дупчици, които най-вероятно са служили за окачване. Очите на маската са елипсовидни, изписани са вежди и е загатнат нос. Ала най-странното е, че въпросното човекоподобно лице няма и помен от уста, а мнозина го оприличават на … на извънземно в скафандър. Предполага се, че предметът е бил символ на  висок статус в обществената йерархия.

Акцент на разкопките това лято бяха укрепителните системи на Солницата, както и селищната й част, в т.ч. две къщи, едната от които е била двуетажна, а обитателите й се „ширили“ на цели 400 кв. м.

Счупен съд от древно земетресение, разрушило част от селището преди хилядолетия

Възникването на Солницата е свързано с най-голямото и единствено находище на каменна сол в тази част на Балканския полуостров. Благодарение на солта, жителите на древния град натрупват несметни богатства. Проф. Васил Николов свързва солното находище край днешна Провадия с още една уникална находка в района – Варненския халколитен некропол, където бе открито най-старото обработено злато в света, датиращо от същата епоха като Солницата.

Каменосолното находище край Провадия продължава да се експлоатира и днес

Още за този уникален археологически обект, можете да прочетете в статията на Радио България Най-старият град на Европа край Провадия е бил „монетният двор” на Балканите

Текст и снимки: Венета Николова

Още от категорията

“Светът трябва да знае, че по време на войната, когато всички страни, свързани с нацистка Германия или окупирани от нея, пращаха своите евреи на смърт, една малка държава реши да спаси своите евреи

Документалният филм “Извън хватката на Хитлер” за спасението на българските евреи бе показан в ЮНЕСКО

По повод Международния ден в памет на Холокоста – 27 януари, в седалището на ЮНЕСКО в Париж бе показан документалният филм “Извън хватката на Хитлер”. Създаден по едноименната книга на родения в България израелски писател и историк Михаел Бар-Зоар, той е..

публикувано на 05.02.10 в 12:11

Къщата на спомените в Габрово

В Габрово под това романтично име се крие една от местните музейни сбирки – на градския бит и култура от XIX и XX век. А уредникът Катя Моновска я представя на посетителите в костюм със старинна кройка, поднася кафе и бяло сладко. Къщата е построена през..

публикувано на 28.01.10 в 14:31

Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски” съхранява културната ни памет

Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски” е една от забележителностите на Банско. Открит през октомври 2008 г., музеят носи името на създателя на “История славянобългарска” – книга с огромно значение за българското национално Възраждане в..

публикувано на 22.01.10 в 10:52