Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден ръст на заболелите и на починалите от Covid-19

В Гранитна зала в Министерския съвет се състоя брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.
Снимка: БТА

Рекордна заболеваемост от коронавирус през последните три дни с 220 засегнати на всеки 100 хил. души и ръст на смъртните случаи с 50 процента – тези данни бяха изнесени на брифинг на Министерството на здравеопазването. Само през последната седмица броят на заразените с Covid-19 е нараснал със 102% спрямо предходната. Най-много са те при хората в активна възраст между 20 и 60 години. Над 2 хиляди пък са заразените медици – 37% от тях лекари и 33 на сто медицински сестри.

С една трета нараства броят на хората, които влизат в болница – от тях 7% в момента се намират в интензивни отделения, съобщи зам. здравният министър Бойко Пенков. А директорите на големите столични болници – „Пирогов” и Александровска, прогнозираха, че до десет дни броят им ще достигне 4 хиляди при 2300 души хоспитализирани в момента.

Зам.-министър Бойко Пенков
Спешните отделения изнемогват”, алармира проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Той призова частните болници да отделят 10% от своите легла за болни от коронавирус пациенти. От днес в най-голямата болница у нас се разкриват още две отделения с по 30 легла за заболели медици и за пациенти в среднотежко състояние.

Проф. Асен Балтов
Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, призова за масово използване на бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата, за да се хващат бързо първите случаи и да се изолират. Лабораториите са много натоварени и резултатите от PCR тестовете в следващите седмици ще се забавят до 2-3 дни, подчерта той.

Проф.Тодор Кантарджиев
15 училища в различни части на страната са получили разрешение за преминаване на обучение в електронна среда за учениците от 1-и до 7-и клас, информира образователният министър Красимир Вълчев. Той каза още, че най-много карантинирани ученици има в столицата. „Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално”, коментира министърът, но призна, че аргументите му все повече олекват предвид усложняващата се епидемична среда.

Министър Красимир Вълчев
В момента България се намира на 21-о място по заболеваемост в Европа и на десето по смъртност.

Свимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

Протест срещу презастрояването на българското Черноморие

Протестиращи срещу унищожаването на природата по българското Черноморие излязоха по улиците на София и други градове на страната. Те настояват за забрана на застрояването в района на защитената местност Камчийски пясъци край Варна за гаранции за..

публикувано на 01.03.21 в 19:21

Правата на българите зад граница обсъдиха президентът и службите за сигурност

Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща с ръководителите на службите за..

публикувано на 01.03.21 в 17:25

Google и Министерството на образованието ще си сътрудничат

Google ще предостави за всички ученици и учители в България някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност. Това предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и технологичната компания. По този начин..

публикувано на 01.03.21 в 15:32