Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски...

Събития с балкански адрес, 26 - 30 октомври 2020 г.

Северомакедонските лидери: За македонския език и идентичност не може да се преговаря

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че твърденията, че македонският език и нация имат български корени, "са неприемливи", пише БГНЕС. "Ние няма да преговаряме за идентичността на македонците и за македонския език. Това са нашите червени линии", заяви Заев пред репортери след заседание на националния Съвет за сигурност. Той посочи, че Гърция вече е признала правото на македонците на самоопределение и че очаква и българките лидери да направят конкретни стъпки по отношение на македонския език и македонската нация. Според него, българо-македонската смесена комисия трябва да продължи да работи в духа на приятелството. „Споделената история с България е факт“, отбеляза Заев. Според президента Стево Пендаровски, въпреки че и България, и Северна Македония стоят твърдо на позициите си, могат да се намерят компромиси така, както бе решен и продължилият 25 години спор с Гърция за името на Македония.


Първа среща на лидерите на кипърските гръцка и турска общност

Първата неформална среща на лидерите на гръцката и турската общност в Кипър - президента на Кипър Никос Анастасиадис и президента на признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република Ерсин Татар, които никога досега не са се срещали, ще се състои на 3 ноември, съобщи БТА, позовавайки се на прессъобщение на ООН. Срещата ще се състои в неутрална зона на острова, в резиденцията на специалния представител на генералния секретар на ООН в Кипър и ръководител на мироопазващата мисия на ООН на острова Елизабет Спехар.


Румъния е готова за рестарт на ферибота Силистра - Кълъраш

Румънски бизнесмени са представили пред общинския съвет на Силистра възможностите за възобновяване на фериботната връзка Силистра - Кълъраш, пише БТА.  Йонуц Вачиу и Николае Крутаре, които са директори в направленията за речен транспорт на две румънски компании, са съобщили, че имат готовност да осъществяват фериботната връзка между българския град Силистра и румънския Кълъраш, ако бъде подписан протокол за рестарта й с решение на смесена българо-румънска комисия. Те са посочили, че разполагат с необходимите плавателни съдове и имат възможност дори да закупят нови. С възстановяване на работата на ферибота ще бъде решен проблемът с преминаващите тежки товарни автомобили през Силистра.


Гърция въведе допълнителни ограничителни мерки заради коронавируса

Гърция подготвя национален план срещу разпространението на Covid-19. Под карантина са районите Солун, Серес, Родопи, Янина. Полиция следи за спазването и глобява дори за неправилно носене на маска, предаде от Гърция кореспондентката ни Катя Пеева. Започнало е безплатно тестване на населението. Премиерът Кириакос Мицотакис обоснова въвеждането на локдаун в Северна Гърция с висок ръст на заразяване с коронавирус. Очаква се в следващите дни броят на заразените още да расте. В рамките на карантината се прекратява дейността на държавните институции, магазините са отворени с ограничено работно време, в сила е вечерен час. Забраняват се събиранията на публични места и в частни обекти. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията от 28 октомври, Гърция отбелязва ниво от 90,4 заразявания на 100 000 жители през последните 14 дни. Това е четвъртото най-ниско ниво сред членките на ЕС, посочва БТА.


Турция не планира да ограничава влизането на чужденци в Истанбул

Министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа е заявил, цитиран от БГНЕС, че властите в страната засега не планират ограничения за туристи и забрана за международни пътувания до Истанбул. Изказването му е направено на заседание на научния съвет на здравното министерство, на което е обсъдена епидемиологичната обстановка в Истанбул. Градът е популярна туристическа дестинация, но и важен транспортен възел, в който през последните дни се изостри ситуацията с коронавируса. Според властите, четирима от всеки 10 заболели са именно в Истанбул. Министърът е призовал гражданите за повече отговорност, да избягват да излизат навън, ако не се налага, и да намалят социалните контакти.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и архив

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00