Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За „Будната България“ – с доза патриотизъм и нещо повече ...

Илияна Йотова: Имаме достатъчно подготвени хора, които да водят страната

Снимка: Фейсбук

Ако някога попаднете в средите на българските учители зад граница, на ентусиастите, които организират живота на българските общности във всички точки на планетата, сред сънародниците ни от исторически формираните български диаспори в Сърбия, Молдова, Украйна, неизменно ще почувствате силната обич към България, която тези хора носят в сърцата си.

Едни от най-впечатляващите съвременни будители ще открием именно сред българите в чужбина. В голямата си част това са наистина хора, които горят с възрожденски дух, за които думите „България” и „българско” не са клишета, а носят огромен съдържателен заряд“ – казва в интервю за в. Труд проф. Владимир Пенчев, изследовател на българските миграционни общности. Доказателството намираме и във видео писмата, с които хора от целия свят се отзоваха на инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Будната България“. Тя насърчи деца, младежи и възрастни от българските общности зад граница да изразят своята връзка с родината, с нейното минало и бъдеще.


И макар да казваме, че България е навсякъде по света, където звучи българска реч, оказва се, че България я има дори там, където нишката на езика е скъсана. Впечатляващ е разказът на наследник на българи в Уругвай, който показва табела от бронз с надпис „Българин“. Била е от магазина на неговите баба и дядо и съпътствала семейството в Боливия, Аржентина, Уругвай. „Не познавах моите баба и дядо, но един ден намерих табелка от бронз. Така влязох в контакт с корените си“ – споделя на испански език Нелсон Авдалов. 

Случайно откритата кръвна връзка със страната ни станала причина да поиска българско гражданство, а сега и дъщеря му Сара е направила постъпки, за да може официално да се нарече българка. „Бронзова табела и една идея ме накараха да обичам една страна,  част от историята ми е там и с дъщеря ми искаме да я възстановим” – казва сънародникът ни. 

Досега към “Будната България“ са получени видео писма от десетки градове от Аржентина до Австралия, от Перу, САЩ, Испания, Великобритания, Германия, Унгария, Словения, Словакия, Чехия, Турция, Албания, Молдова, Украйна, Казахстан.

„Много се вълнувам, защото ние събрахме един нов, много по-богат и прекрасен образ на страната ни чрез тази инициатива, казва в интервю за Радио България вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя избра именно многоезичната програма на БНР, за да могат думите ѝ да достигнат до всички, приели присърце идеята за „Будната България“.

„Знаем, че думата будител няма свой еквивалент в нито един друг език. Често се питаме, кои са съвременните будители. Ето, това са българите, които живеят навън - казва Илияна Йотова. - Будители са, защото те създадоха танцови състави, направиха известен българския фолклор, българските писатели, българската култура и език. Затова се обръщам към тях и им благодаря! Аз съм сигурна, че чрез БНР и Радио България тези послания ще стигнат до всички и ще направим наистина един прекрасен 1 ноември, защото го заслужаваме. Будителите създадоха българската нация“.

"За пореден път се убедих в това как умеем да пазим българския дух, независимо че непрекъснато се сипят съмнения, дори казваме, че това е изчезваща нация, имаме демографски проблем. Убедих се за пореден път какъв огромен потенциал има българската нация", казва вицепрезидентът, говорейки за стотиците писма, получени за посветената на Деня на будителите инициатива. - В някои от случаите говорим за хора пето-шесто поколение българи зад граница. Когато видите техните материали и чуете гласовете им, остава най-важното усещане - че нацията ни, народът ни, държавата ни ще пребъде. Просто трябва да намерим хората, които да я управляват добре, за да може една огромна част от тези, които са потърсили себе си някъде навън, да се върнат. И ако не те, то техните деца". 

Потенциалът на промяната Илияна Йотова вижда в общите усилия на всички българи. „Аз не смятам, че ние тук сме станали по-малко патриоти, или че не обичаме страната си“, казва тя, сравнявайки отношението към България на българите в страната и извън нея.

„Напоследък съм оптимист, защото виждам едно събудено гражданско общество, което не се примирява вече никак лесно с неуредиците, с липсата на закони, с това, че живеем като народ на най-бедната и изостаналата страна в ЕС. И много разчитам на младите хора. Защото с тази воля и енергия, която те демонстрират, ще накарат и своите връстници отвън да се върнат. Убедена съм в това!“

България е будна и живее в сърцата на хората с български корени по целия свят. И те с обич разказват съкровени семейни истории, спомени за приказки, четени край огнището, предания и обичаи, пазени като светини. Вижте посланията им ТУК


Снимки: Фейсбук, БГНЕС, Архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45

МС: България не признава резултатите от изборите в окупираните територии на Украйна

"Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са поредното доказателство за нарастващия натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на..

публикувано на 18.03.24 в 17:30