Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас е в челото на глобална класация, гласуването продължава

Снимка: БГНЕС

Бургас е сред водещите градове във временното класиране на инициативата Transformative Cities, чиято цел е да популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства. 

Гласуването продължава до 16 ноември, а всеки може да изрази подкрепата си за морския ни град ТУК

Кандидатурата на Бургас е в сектор „Енергия", тъй като през последните години са постигнати успехи при изпълнението на мерки за обновяване на градския сграден фонд, подменено е уличното осветление с енергоефективно, направени са първи стъпки към използването на електрическите превозни средства, които могат да се зареждат безплатно, предстои и градът да се сдобие и с 56 нови електробуса. 


Бургас е градът у нас, възползвал се в най-голяма степен от Националната програма за енергийна ефективност. Санирани са близо 200 стари панелни блока. Сметките за ток и отопление на живеещите в тях 40 000 души намаляха значително, казват от Община Бургас. 

Градът е и сред най-активните по програма за саниране на по-малки жилищни сгради по Оперативна програма "Региони в растеж". По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които представляват сгради с историческа стойност и се намират в центъра на града.


Победителят в Transformative Cities ще бъде определен от вота на хората, като всеки може да гласува само за един финалист от всяка от четирите категории (Води, Енергия, Домакинства, Храна). Добрите практики на победителите от всяка категория ще бъдат популяризирани по целия свят чрез публикации във водещи издания

Снимки: БГНЕС, Община Бургас, transformativecities.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17