Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Василев или как „една птичка пролет направи“

Слушателите на Българското национално радио избраха за Будител на годината Калин Василев и неговата инициатива "Търново рънс“

Снимка: БНР

Здраве чрез движение - това е каузата на младия будител. С всеотдайността и ентусиазма си той повлече след себе си хиляди последователи в цяла България. Какво знаем за него?

37-годишният търновчанин загърбва работата си в един от топ университетите на САЩ – Carnegie Mellon University, където участва в разработването на нови генетични биосензорни технологии и през 2014 г. се завръща в България, за да преследва мечтата си. А тя е да запази здравето на хората. Така се ражда инициативата  „Търново рънс“ – насочена към мотивация на хората към здравословен начин на живот. Заедно със свои съмишленици, Калин организира безплатни тренировки на открито, йога, планински преходи, велоприключения, семинари, информационни кампании, лагери и пр. А ентусиазмът му е заразен. „Групата ни израства, ставаме все повече. Когато ходим по планината сме по 200-300 човека. Миналата година бихме рекорда – 360 души изкачихме заедно Балкана”- казва Калин . 

Той обикаля България, среща се с млади хора, за да ги мотивира да спортуват. „Урокът е, че противно на нашата народна поговорка „Една птичка пролет не прави“, се оказа, че всъщност една птичка може пролет да направи! Хората са обезверени, особено младите. За тях опцията е „бягам някъде, нищо няма да се случи!“. Обаче те виждат момче като мен, което е имало мечта и е успяло да увлече за последните 4-5 години толкова много хора. Те виждат как се появяват и други лидери в техния град, които също започват да правят събития и които също те карат да повярваш, че нещо ще се случи!  Това е основният урок - урокът за обединението. Защото зад всички тези спортни и здравословни събития стоят нашите обединени усилия за изграждане на позитивна среда. И убеждението, че здравето идва чрез самата среда“- казва Калин.

Професионалното му изграждане обаче е свързано с генното инженерство. Какво накара младият българин да кривне от добре начертаната кариерна пътека, за да се посвети на една кауза?

„Мечтата ми винаги беше това да е за здравето на хората. Увлечен от 21 в., че поредното изобретение ще изцери света от всичко, си дадох сметка, че социализацията, превенцията и изграждането на здравната общност са много по-дълбоко вкоренени в здравето на хората, отколкото последната генетична терапия, която струва 550 хил.щ.д. за един човек и е недостъпна за повечето. Осъзнах, че здравето не е просто едно подскачане в парка или бягане – джогинг! Всъщност, ние така започнахме, но израснахме в много по-широк социален контекст. Вече правим почиствания около града, за да изградим чиста среда! Защото здравето е и чистота, здравето е и социализация. Правим здравна социализация, правим каузи по домове. Сега искаме да боядисваме мостове, огради, какво ли не… Най-добрият начин да докараш човек до финалната цел, е когато той самият го пожелае. А той го пожелава, когато средата му показва правилния път“ – казва в заключение Калин Василев.

Мечтата му е да изгради един огромен безплатен здравен център. Нещо като дом на здравето, но с тренировъчен и образователен аспект, който да бъде на разположение на хората.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БНР, TarnovoRuns

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15