Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 240

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте броят на излекуваните с Covid-19 в България

За последните 24 часа в България са регистрирани 1225 нови случаи на Covid-19, при направени 5457 PCR теста. От изследваните проби 22 % са положителни. В болница се лекуват 2680 души, като 169 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 485 души, а 19 пациенти са загубили битката с Covid-19.

Здравният министър започна проверки в болниците

Инспекцията на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, която обхваща частните и държавните лечебни заведения в цялата страна, започва от днес. По думите на министър Ангелов, ще се проверяват болниците, които отказват да разкрият легла за болни от Covid-19. Предвижда се и законова промяна, според която болници, отказващи да разкрият легла за лечение на пациенти с коронавирус - да не бъдат финансирани със средства от Здравната каса.

От днес 10 допълнителни коли на МВР ще подпомагат спешното звено в София

По този начин дневните екипи за столицата, където недостигът на линейки е най-голям, стават 35. Общо 25 са превозните средства които вътрешното министерство е заявило, че може да предостави при нужда. Микробусите, които ще бъдат използвани за извозване на болни с Сovid-19, ще бъдат управлявани от екипи на Пожарната и Главна дирекция „Жандармерия и специални операции“ на МВР, които имат познания и са изкарали курсове за парамедици. Те ще бъдат оборудвани със защитни облекла, каквито в момента носят медиците от спешна помощ и лекарите в Covid-отделенията в болниците у нас. Целта е да не се допусне разпространяване на заразата.

Повечето учители предпочитат да преподават дистанционно

В анкета, направена сред 6100 педагогически специалисти, 71,2 % от гимназиалните учители подкрепят започналото дистанционно обучение, информира БТА. Проучването е на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", според което 65,8 % от учителите в прогимназията биха подкрепили организирането на дистанционната форма от 3 ноември 2020 г. Що се отнася до началните учители 53,1 % от анкетираните смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Подобен е резултатът и в детските градини, където 56,5 на сто от предучилищните възпитатели са против дистанционния режим. Във университетите, 69,9 % от анкетираните смятат, че трябва да се премине на обучение от разстояние.

Предвижда се Covid-19 да бъде вписан в наредба за риска в условия на труд

Проект за изменение и допълнение на наредба за защита на работещите, изложени на рискове от биологични агенти на работното си място, предвижда вирусът Covid-19 да бъде вписан като човешки патоген с висок риск. Включването в специалната наредба се наложи заради транспонирането в българското законодателство на промените в европейската директива за защита от излагане на биологични агенти при работа. Очаква се промените да влязат в сила на 24 ноември.

Болниците решават сами как да преструктурират легла за лечение на пациенти с Covid-19

Това ще става без да съгласуват действията си с Националната здравноосигурителна каса. По този начин директорите им, без допълнителни административни усложнения, ще могат да вземат решения за организацията на хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ. Няма да се изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с Касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациенти с Covid-19, съобщават от фонда.

Мутациите на коронавируса не предопределят по-тежка клинична картина

„Две от мутациите на коронавируса, предизвикващ Covid-19, привличат интереса на учените. Едната е по-широко разпространена и вероятно помага на вируса да се разпространи по-добре, а другата е свързана с негов ген, който се самоизтрива и това е наблюдавано при предишната епидемия от коронавирус през 2002-2003 година“. Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в Института по експериментална морфология и антропология към БАН. „Най-първият вариант - този, който е най-близо до вируса, който „прескочи“ от прилепите в човека, е на път напълно да изчезне. Което показва, че това, пред което в момента се изправяме, не е съвсем същият вирус, който е тръгнал в началото” -казва ученият. Цялото интервю чуйте ТУК.

За 9-те месеца на пандемията никой не е обучил лекарите да разпознават това заболяване

Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ и попита: „Къде е алгоритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни симптоми“ . Тя подчерта, че в много от Covid отделенията не работят инфекционисти, пулмолози или реаниматори, а специализанти или лекари от други специалности, които много рядко се срещат с инфекциозни пациенти. "Ние не сме спрели да се борим за всеки един човешки живот - и тези, които са болни от коронавирус, и тези, които не са. Борим се да не се заразят, да не попадне пациент, който не е заразен, в Covid отделение... PCR тестовете се бавят и този пациент остава дълго време в сивата зона - вкъщи и се лекува по телефона от личен лекар"- добави д-р Кателиева и определи мерите, наложени от здравния министър като „Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в организацията на работа".

Не допуснаха българите на европейско по бадминтон заради Covid-19

България няма да бъде допусната до участие на европейското индивидуално първенство по бадминтон за юноши и девойки до 19 години, което започна днес в Лахти (Финландия). Причината е, че състезателка от отбора е дала два положителни теста за коронавирус.
Това означава, че България е дисквалифицирана от състезанието.

Премиерът поиска пред всяка болница да има приемен пункт

Премиерът Бойко Борисов  разпореди пред всяка болница държавна или частна, да се организира изнесен пункт за диагностициране и насочване към необходимата медицинска помощ. Ползвате всичко - пожарни, полиция, облеклата, каза Борисов на онлайн съвещание с членовете на правителството, предаде БТА.

Важно е гражданите да знаят, че ако са били контактни на лица с COVID-19, да се самоизолират незабавно. Редица държавни институции разполагат с хотелски бази и санаториуми, които също могат да се използват за настаняване и намаляване натискът върху болниците. Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. Животът трябва да върви, е изтъкнал Борисов, който е убеден, че до април ще има ваксини срнещу коронавируса.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 11 март 2024 г.

На 11 март в „България днес“ продължаваме вече започнатия с доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет разговор за българското образование зад граница, в контекста на предстоящ тематичен форум в Португалия. От нея днес ще..

публикувано на 11.03.24 в 19:00

България днес – 8 март 2024 г.

В деня, който почитаме майките и жените в нашия живот, в предаването ни „България днес“ ви срещаме с Деница Секуличка - сърцето и душата на българската общност в Братислава, с доц.д-р Адриана Любенова разговаряме за  – българското..

публикувано на 08.03.24 в 19:00

България днес – 7 март 2024 г.

В "България днес" на 7 март ще погледнем към Северна Македония през призмата на литературата – с романите на македонския писател Владимир Плавевски, ще разговаряме с проф. Наташа Япова за Трифон Силяновски, български пианист и композитор, жертва на..

публикувано на 07.03.24 в 19:00