Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Албания защитиха своята история

Снимка: архив

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация срещу твърдения на Македонското дружество „Илинден“ – Тирана, предаде БГНЕС. Македонистите осъдиха изявление на албанския зам.- външен министър Гент ЦакайНа 15 октомври в София Цакай каза, че „българското малцинство е ценен мост между двата народа“. От МД „Илинден“ твърдят, че министърът е обидил македонското малцинство в Албания с „историческа лъжа за наличието на българи в Албания“.

Дружеството за българско-албанско приятелство напомня, че българското малцинство в Албания е неразделна част от албанската държава и живее там от столетия, много преди македонската идентичност от средата на ХХ век.

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасан, Кукъс и Берат. Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България“, се казва още в изявлението на Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05