Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните Балкани на прага на ЕС – очаквания и проблеми

Еврокомисарят Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западните Балкани са приоритет за Европейската комисия от началото на нейния мандат, заяви еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи на виртуалната конференция „Западните Балкани отвъд 2020: действия и решения по време на пандемия“, организирана от българския евродепутат Илхан Кючюк. 

Бъдещето на региона е в Европейския съюз и това е от интерес, както за нас, така и за страните от Западните Балкани. Във връзка с това  пакетът за разширяване за 2020 г., който приехме заедно с Икономическия и инвестиционен план, предоставя подробен преглед на приоритетните реформи, които стоят в основата на процеса на присъединяване към ЕС“ - допълни Вархеи. 

Пред Програма "Хоризонт" на БНР евродепутатът от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Илхан Кючюк заяви, че страните от Западните Балкани трябва час по-скоро да бъдат интегрирани в Евросъюза: "Искаме да дадем силен знак, че Европейският съюз вижда Република Северна Македония, вижда региона като интегрална част от своето не само географско, но и политическо и икономическо развитие" - посочи Кючюк.  


„Европейската комисия има ангажимент към Западните Балкани с огромно финансиране – било като безвъзмездни средства, било като предоставяне на заеми – обясни Илхан Кючюк и припомни, че сумата, която ЕК е заделила през настоящия кризисен период, се равнява на 3.3 милиарда евро. „ЕС е наясно с големите проблеми пред Западните Балкани, свързани най-вече с демографската криза и изтичането на мозъци и невъзможността младо и активно население да остане на територията на Западните Балкани“, допълни той.

Конференцията съвпадна с период на осезаемо напрежение между България и Северна Македония. Двете страни трябва да изгладят противоречията помежду си до 10 ноември, за да може пред Северна Македония да се отвори пътя на преговори с ЕС. Преди два дни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оповести на брифинг в София, че България все още не е в състояние да одобри преговорната рамка за Северна Македония, тъй като македонската страна системно нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции и не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата.


Според Илхан Кючюк Брюксел трудно разбира днешния разговор между Република Северна Македония и Република България. „Голямото достижение на договора между България и Северна Македония е в намирането на формулировката „обща“, защото общото ни минало, общата история и общите корени, по думите му, ще поставят „много солидна основа за общото ни бъдеще“.

Политиката на разширяване води до засилване на присъствието на ЕС на световната сцена, това е геостратeгическа инвестиция към стабилна, силна и обединена Европа, изтъкна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също взе участие в конференцията. По думите му, българският етнически модел на толерантност и заедност може да служи за пример на държавите от Западните Балкани за преодоляване на историческите наслоения и тлеещи етнически конфликти, което ще отвори вратите на държавите по пътя им към ЕС. Мустафа Карадайъ прогнозира, че лансираният икономически и инвестиционен план за региона ще има точно тази стратегическа цел – мобилизиране на средства за ключови инвестиции в областта на транспорта, енергетиката, зеления и цифров преход, които ще създадат устойчив растеж и работни места.

Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: https: facebook.com/ilhan.kucuk.5



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53