Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните Балкани на прага на ЕС – очаквания и проблеми

Еврокомисарят Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западните Балкани са приоритет за Европейската комисия от началото на нейния мандат, заяви еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи на виртуалната конференция „Западните Балкани отвъд 2020: действия и решения по време на пандемия“, организирана от българския евродепутат Илхан Кючюк. 

Бъдещето на региона е в Европейския съюз и това е от интерес, както за нас, така и за страните от Западните Балкани. Във връзка с това  пакетът за разширяване за 2020 г., който приехме заедно с Икономическия и инвестиционен план, предоставя подробен преглед на приоритетните реформи, които стоят в основата на процеса на присъединяване към ЕС“ - допълни Вархеи. 

Пред Програма "Хоризонт" на БНР евродепутатът от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Илхан Кючюк заяви, че страните от Западните Балкани трябва час по-скоро да бъдат интегрирани в Евросъюза: "Искаме да дадем силен знак, че Европейският съюз вижда Република Северна Македония, вижда региона като интегрална част от своето не само географско, но и политическо и икономическо развитие" - посочи Кючюк.  


„Европейската комисия има ангажимент към Западните Балкани с огромно финансиране – било като безвъзмездни средства, било като предоставяне на заеми – обясни Илхан Кючюк и припомни, че сумата, която ЕК е заделила през настоящия кризисен период, се равнява на 3.3 милиарда евро. „ЕС е наясно с големите проблеми пред Западните Балкани, свързани най-вече с демографската криза и изтичането на мозъци и невъзможността младо и активно население да остане на територията на Западните Балкани“, допълни той.

Конференцията съвпадна с период на осезаемо напрежение между България и Северна Македония. Двете страни трябва да изгладят противоречията помежду си до 10 ноември, за да може пред Северна Македония да се отвори пътя на преговори с ЕС. Преди два дни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оповести на брифинг в София, че България все още не е в състояние да одобри преговорната рамка за Северна Македония, тъй като македонската страна системно нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции и не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата.


Според Илхан Кючюк Брюксел трудно разбира днешния разговор между Република Северна Македония и Република България. „Голямото достижение на договора между България и Северна Македония е в намирането на формулировката „обща“, защото общото ни минало, общата история и общите корени, по думите му, ще поставят „много солидна основа за общото ни бъдеще“.

Политиката на разширяване води до засилване на присъствието на ЕС на световната сцена, това е геостратeгическа инвестиция към стабилна, силна и обединена Европа, изтъкна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също взе участие в конференцията. По думите му, българският етнически модел на толерантност и заедност може да служи за пример на държавите от Западните Балкани за преодоляване на историческите наслоения и тлеещи етнически конфликти, което ще отвори вратите на държавите по пътя им към ЕС. Мустафа Карадайъ прогнозира, че лансираният икономически и инвестиционен план за региона ще има точно тази стратегическа цел – мобилизиране на средства за ключови инвестиции в областта на транспорта, енергетиката, зеления и цифров преход, които ще създадат устойчив растеж и работни места.

Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: https: facebook.com/ilhan.kucuk.5



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00