Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на "Три морета" България и Румъния могат да си партнират

Снимка: cmf.typepad.com

Президентът Румен Радев обсъди, в телефонен разговор със своя румънски колега Клаус Йоханис, перспективите за партньорство на България и Румъния в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“, информира прессекретариатът на президентството.

По време на разговора, който се проведе по инициатива на Румен Радев, беше подчертано, че като близки съседи България и Румъния имат възможност да реализират съвместни проекти в различни области. Сред тях са по-добрата свързаност между двете страни в техническо, енергийно и транспортно отношение, како и обединяването на научно-техническия потенциал в търсене на устойчиви решения в тези области.

Според Радев, освен отделните държави, финансиране може да бъде осигурено и чрез приобщаване на бизнеса и международни финансови институции.

Президентът Йоханис потвърди подкрепата си за Българското домакинство на инициативата „Три морета“ през 2021 г., както и готовността на Румъния да сподели своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ от 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05