Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 243

Снимка: Ани Петрова

Предлагат нови мерки за ограничаването на Covid-19
Допускане до офисите на не повече от половината служители; ограничаване на работното време на ресторантите и кафенетата; преустановяване на извънкласните дейности; преминаване към дистанционно обучение във всички университети с изключение на медицинските; хората над 65 г. да пазаруват само между 8,00 и 10,00 ч. – това предвиждат някои от предложените мерки. Те бяха анонсирани от държавния главен инспектор Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването. Предвижда се също така медиците да бъдат освобождавани от карантина, ако на третия ден дадат отрицателен резултат на PCR тест, за да могат да се върнат на работа. Настоява се и здравният министър да може да командирова медицински специалисти в лечебните заведения, включително и тези от доболничния сектор. Още по темата – ТУК.

1700 флакона ремдесивир пристигат днес
“Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията и не е време за празнуване”, заяви на брифинга министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той каза още, че държавата е осигурена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на Covid-19. Днес ще пристигнат 1700 факони ремдесивир, а други 4300 се очакват през следващата седмица, съобщи той. Днес болниците ще получат и единен протокол за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, разработен от лечебните заведения с най-голям опит в това, съобщи още Ангелов. Всеки, който смята, че има симптоми на коронавирус и се нуждае от незабавна помощ, има правото да потърси помощ във всяка болница и тя е длъжна да му окаже съдействие, подчерта министърът. По думите му, ваксина се очаква най-рано през април догодина. Още по темата – ТУК.

Отново рекорден брой на заразените с коронавирус
4054 нови случаи на Covid-19 при направени 13 203 PCR тестове са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 30,7% от изследваните са се оказали заразени. Най-много нови случаи има в София - 1477, в Пловдив - 310, в Стара Загора - 205 и във Варна - 204. 54 души са починали, 403 са излекуваните, а в болница се намират 3191 души - от тях 239​ в интензивни отделения. Новозаразените медици са 122, от които 41 лекари и 39 медицински сестри. Още по темата – ТУК.

Липсват педиатрични отделения в част от болниците за Covid пациенти
“Няма конкретни алгоритми как се лекуват деца с Covid-19”, заяви пред БНР медицинският адвокат Мария Шаркова. По думите й, в част от болниците, в които се лекува коронавирусната инфекция, няма педиатрични отделения. “Някои от заразените деца имат и придружаващи заболявания като диабет например и те трябва да се преглеждат и от педиатър в хода на лечението”, каза още адвокатът. Мария Шаркова призова да се внесе яснота в лечението на децата с Covid-19. Още по темата – ТУК.

ЕК промени очакванията си за спада в българската икономика
Брутният ни вътрешен продукт ще се свие с 5,1% през т.г. заради кризата с коронавируса, но ще нарасне с 2,6% догодина и с 3,7% през 2022 г., според есенната икономическа прогноза на ЕК. “Българската икономика започна да се възстановява след резкия спад през второто тримесечие и се очаква да продължи да нараства”, пише в европейския документ.Според ЕК безработицата у нас се стабилизира след първоначалното рязко увеличаване - отчасти заради финансираните от държавата мерки за запазване на заетостта. Още по темата – ТУК.

Мерките на правителството дават резултат, смята икономическият министър
"България беше най-засегната от корона кризата през второто тримесечие, когато беше отчетен спад на БВП от 8,5%, но бързо успя да навакса", заяви за БНТ Лъчезар Борисов, министър на икономиката. По думите му, през същото тримесечие страната ни се е представила много добре на фона на държавите от ЕС. "Ние сме сред тези 1/4 от тях, които имат най-малък спад”, добави той, подчертавайки, че мерките на правителството са дали резултат. Министърът определи бюджета за догодина като рационален, тъй като “докосва всеки един от факторите на икономическия растеж”.

Промишленото производство е застрашено
От началото на Covid кризата 10% от работещите са били под карантина, а издадените болнични заради инфекцията са 27 хиляди. “Някои предприятия рискуват да прекъснат работа си заради липсата на персонал”, предупреди Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му, при възникване на случай със заразен или контактен работодателят трябва сам да решава, изчаквайки действията на здравните власти, дали да допуска контактни лица на работните им места. Според Добрин Иванов, това крие както рискове за разпространение на заразата, така и работодателят да остане без работници. Репортаж по темата - ТУК.

Българите не искат затягане на мерките
Обществото ни няма желание за затягане на противоепидемичните мерки, показва проучване на „Галъп интернешънъл“. Не нараства броят на противниците на носенето на маски, но се увеличават крайните мнения - на хората, които вярват в конспиративните теории, и на силно притеснените от пандемията. Спада делът на умерената реакция, макар и засега тя да преобладава. Начинът, по който правителството се справя с пандемията, е по-добре оценен отколкото работата му в останалите сфери. Още по темата – ТУК.

Увеличават се дарителите на кръвна плазма
Все повече хора даряват кръвна плазма, съобщи пред БНР д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология. Изисква се дарителите да бъдат на възраст между 18 и 65 години, да са се възстановили от коронавирусната инфекция, да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста. “Важно е в момента те да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти", добави специалистът. Още по темата – ТУК.

Подвижни лаборатории правят PCR тестове по домовете
Специалисти в подвижни лаборатории във Варна правят PCR тестове по домовете на хора със симптоми на коронавирус, показва проверка на Радио Варна. За извършването на процедурата е необходимо най-напред да се плати цената на теста в избраната лаборатория. На следващия ден лаборант посещава дома на предполагаемия заразен. Още по темата – ТУК.

Обмислят създаването на зелени коридори за възрастните хора
Заболяването вече се разпространява дифузно, ние можем само да контролираме неговото разпространение, като спазваме противоепидемичните мерки, посочи здравният министър Костадин Ангелов в интервю за БТВ. Това, което предстои е осигуряването на "зелени коридори" за хората с хронични заболявания и тези над 65 г. По-рано здравният министър предупреди, че България навлиза в изключително сериозна фаза на епидемията и препоръча да се избягват струпвания на множество хора на едно място.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00