Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ от Оркестъра за народна музика на БНР

Снимка: БНР

„Музика в портрети“ е любопитен проект на фолклорните виртуози от Оркестъра за народно музика на БНР с диригент Димитър Христов. Чрез него те представят в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската музика.


Главни действащи лица в спектакъла, който ще се проведе на 3 декември, в случай на по-спокойна епидемиологична обстановка, са гъдуларят Пейо Пеев, Петър Миланов (тамбура и китара) и Магдалена и Димитър Карамитеви (вокал/кавал).

Блестящ гъдулар и дългогодишен солист на ОНМ на БНР, Пейо Пеев е един от най-интересните и търсени народни изпълнители у нас.



Талантът му на композитор, аранжор и инструменталист е представен в албума „Срещи”, който Пейо Пеев подари на публиката в началото на годината.

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в родопското село Широка лъка. От 2002 г. работи в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ. 


В проекта „Музика в портрети” любителите на българския фолклор ще имат удоволствието да чуят и невероятните изпълнения на емблематичната странджанска певица Магдалена Тодорова и кавалджията Димитър Карамитев. 

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15