Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 02-06 ноември 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Подготвителна среща на външните министри от Берлинския процес
Среща на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани ще се проведе на 9 ноември в рамките на първото съвместно председателство от България и Северна Македония. Заради пандемията срещата ще е видеоконферентна. Съпредседатели ще са външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Буяр Османи. Форумът подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. в София. Ще се обсъждат предизвикателствата пред Западните Балкани в контекста на мерките за изграждане на доверие и подобряване на регионалното сътрудничество, включително чрез по-добра свързаност между хората и инфраструктурата. Акцент ще е и темата за младите и гражданското общество, съобщи МВнР.

От 9 ноември Румъния въвежда нови ограничения срещу Covid-19

Клаус Йоханис. Снимка: БГНЕСРумънският президент Клаус Йоханис обяви нови мерки за борба срещу пандемията от коронавирус, съобщи телевизия DIGI24. От 9 ноември се забранява движението през нощта без декларация. Маските са задължителни навсякъде. Затварят се пазарите. Всички училища преминават към онлайн обучение. Магазините ще работят най-късно до 21.00 часа. Забраняват се частните и обществени празненства. Служителите в държавния и частния сектор преминават към дистанционна работа, където това е възможно. Засега властите са категорични, че няма да налагат всеобща карантина.

Сърбия увеличава бюджетния си дефицит заради коронакризата

Снимка: архивСръбското правителство одобри за втори път допълнителни бюджетни разходи за 2020г. Те ще са за компенсиране на щетите от пандемията и по-високите разходи за медицински грижи, предаде REUTERS. Дефицитът нараства до 4,87 млрд. долара или 8,9% от сръбския БВП. Средствата ще се насочат за оборудване и строеж на болници за Covid-19, инвестиции в инфраструктура и субсидии за бизнеса и селското стопанство. Увеличеният дефицит ще бъде покрит с вътрешни и външни кредити. Правителството очаква икономиката на страната да се свие с 1% до края на годината, а не с 1,8%, каквато бе предишната прогноза.

Турският кораб "Фатих" започна нови сондажи в Черно море

Снимка: БГНЕСТурският кораб "Фатих" започна нов сондаж в Черно море, съобщи CNN Turk. Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез написа в Туитър, че след подготвителните дейности сондажът в кладенеца Тюркали-1 вече е започнат и ще продължи 75 дни. "Нека бъде ползотворен", пожела министърът. Турският президент Реджеп Ердоган вече обяви, че при сондажите на кораба "Фатих" в Черно море Турция е открила находище с потенциал от 405 млрд. куб.м газ. Това е най-голямото количество, откривано досега в историята на страната.

Бившите лидери на АОК се предадоха на съда в Хага

Хашим Тачи. Снимка: БГНЕСДосегашният президент на Косово Хашим Тачи, лидерът на Демократическата партия Кадри Весели и председателят на парламентарната група на движение Самоопределение Реджеп Селими доброволно се предадоха на Специалния съд в Хага. Те са обвини за военни престъпления като лидери на Армията за освобождение на Косово - АОК. Тачи доброволно се оттегли и от президентския пост. ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и бившия председател на парламента Якуп Красничи. Косовското правителство заяви, че борбата на АОК е била справедлива, предаде БТА.

В Атина отвори врати първата действаща джамия

Снимка: grreporter.infoСлед 14-годишно забавяне, на 2 ноември отвори врати първата джамия в Атина. „След дългогодишни усилия Гърция изпраща ясно послание за демокрация, религиозна свобода и уважение“, каза генералният секретар по религиозните въпроси Йоргос Каланцис, цитиран от в. Кathimerini. Изданието подчертава, че първата молитва се е провела при стриктно спазване на мерките срещу коронавируса, прилагани в цяла Гърция. Първи имам на джамията е роденият в Мароко Заки Мохамед - 49-годишен гръцки гражданин.

Съставил: Иво Иванов

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00