Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 02-06 ноември 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Подготвителна среща на външните министри от Берлинския процес
Среща на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани ще се проведе на 9 ноември в рамките на първото съвместно председателство от България и Северна Македония. Заради пандемията срещата ще е видеоконферентна. Съпредседатели ще са външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Буяр Османи. Форумът подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. в София. Ще се обсъждат предизвикателствата пред Западните Балкани в контекста на мерките за изграждане на доверие и подобряване на регионалното сътрудничество, включително чрез по-добра свързаност между хората и инфраструктурата. Акцент ще е и темата за младите и гражданското общество, съобщи МВнР.

От 9 ноември Румъния въвежда нови ограничения срещу Covid-19

Клаус Йоханис. Снимка: БГНЕСРумънският президент Клаус Йоханис обяви нови мерки за борба срещу пандемията от коронавирус, съобщи телевизия DIGI24. От 9 ноември се забранява движението през нощта без декларация. Маските са задължителни навсякъде. Затварят се пазарите. Всички училища преминават към онлайн обучение. Магазините ще работят най-късно до 21.00 часа. Забраняват се частните и обществени празненства. Служителите в държавния и частния сектор преминават към дистанционна работа, където това е възможно. Засега властите са категорични, че няма да налагат всеобща карантина.

Сърбия увеличава бюджетния си дефицит заради коронакризата

Снимка: архивСръбското правителство одобри за втори път допълнителни бюджетни разходи за 2020г. Те ще са за компенсиране на щетите от пандемията и по-високите разходи за медицински грижи, предаде REUTERS. Дефицитът нараства до 4,87 млрд. долара или 8,9% от сръбския БВП. Средствата ще се насочат за оборудване и строеж на болници за Covid-19, инвестиции в инфраструктура и субсидии за бизнеса и селското стопанство. Увеличеният дефицит ще бъде покрит с вътрешни и външни кредити. Правителството очаква икономиката на страната да се свие с 1% до края на годината, а не с 1,8%, каквато бе предишната прогноза.

Турският кораб "Фатих" започна нови сондажи в Черно море

Снимка: БГНЕСТурският кораб "Фатих" започна нов сондаж в Черно море, съобщи CNN Turk. Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез написа в Туитър, че след подготвителните дейности сондажът в кладенеца Тюркали-1 вече е започнат и ще продължи 75 дни. "Нека бъде ползотворен", пожела министърът. Турският президент Реджеп Ердоган вече обяви, че при сондажите на кораба "Фатих" в Черно море Турция е открила находище с потенциал от 405 млрд. куб.м газ. Това е най-голямото количество, откривано досега в историята на страната.

Бившите лидери на АОК се предадоха на съда в Хага

Хашим Тачи. Снимка: БГНЕСДосегашният президент на Косово Хашим Тачи, лидерът на Демократическата партия Кадри Весели и председателят на парламентарната група на движение Самоопределение Реджеп Селими доброволно се предадоха на Специалния съд в Хага. Те са обвини за военни престъпления като лидери на Армията за освобождение на Косово - АОК. Тачи доброволно се оттегли и от президентския пост. ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и бившия председател на парламента Якуп Красничи. Косовското правителство заяви, че борбата на АОК е била справедлива, предаде БТА.

В Атина отвори врати първата действаща джамия

Снимка: grreporter.infoСлед 14-годишно забавяне, на 2 ноември отвори врати първата джамия в Атина. „След дългогодишни усилия Гърция изпраща ясно послание за демокрация, религиозна свобода и уважение“, каза генералният секретар по религиозните въпроси Йоргос Каланцис, цитиран от в. Кathimerini. Изданието подчертава, че първата молитва се е провела при стриктно спазване на мерките срещу коронавируса, прилагани в цяла Гърция. Първи имам на джамията е роденият в Мароко Заки Мохамед - 49-годишен гръцки гражданин.

Съставил: Иво Иванов

Още от категорията

Илияна Йотова: При определяне на политиките на ЕС решаващата дума трябва да бъде на гражданите

Справянето с бедността на общоевропейско и национално ниво трябва да бъде основен приоритет на Евросъюза, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова, на конференцията „ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата“,..

публикувано на 14.09.21 в 18:03

Вицепрезидентът Йотова ще открие конференция за състоянието на Европейския съюз

На 14 септември, в 10.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие конференцията „ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата?“, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“...

публикувано на 14.09.21 в 05:05

Партиите крият кандидатите си за президент поради страх от компромати

Президентът Румен Радев обяви през почивните дни, че президентските и парламентарните избори ще се проведат едновременно на 14 ноември. Въпреки че до посочената дата остават само два месеца, основните политически играчи все още изчакват да осветлят..

публикувано на 13.09.21 в 11:43