Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 246

| обновено на 08.11.20 в 20:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова организация в медицинската помощ
С двуседмична заболеваемост от над 300 на 100 000 души, епидемията от новия коронавирус в България навлиза в сериозна фаза. Това според плана на  здравните власти налага и нова организация на медицинската помощ, съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. За да се обезпечи реорганизацията, до края на годината ще бъдат приложени нови мерки на обща стойност 80 милиона лева. Подробности - ТУК

Започват проверки на зимните комплекси за предстоящия сезон
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова започва проверки на зимните комплекси за готовността за предстоящия сезон. По време на инспекциите си на място тя ще провери дали са създадени условия за спазване на единните противоепидемични мерки, утвърдени съвместно от здравните власти и Министерството на туризма. Спазването на предписанията е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки, съобщава министерството. 

Туризмът в региона - в търсене на варианти за "отворени" граници
Туристическият бранш продължава да е най-засегнат от кризата с коронавируса. „Няма да говорим за силен зимен сезон, но ще говорим за сезон. Очакваме спад от 70%“, каза в интервю за БНР вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя съобщи, че води разговори с колегите си от съседните страни в търсене на възможности границите да не се затварят физически, а пътуването в краен случай да става с представяне на отрицателен PCR тест.  

2301 новорегистрирани с коронавирус, 271 са в интензивни отделения
Положителните проби за коронавирус в България, установени през последните 24 часа, са 2301. Това са 26,44 % от направените 8702 PCR теста. Най-много новозаразени са регистрирани в София - 853 души, следват Варна - с 271, Пловдив - със 144, и Бургас – със 128 случая. Това показват данните от Единния информационен портал. 

В болници се намират 3715 пациенти с коронавирус, от тях 271 са  в интензивни отделения. През последното денонощие са починали 56 пациенти със заразата, 369 са се излекували. 49 048 са активните случаи. Заразените с Covid-19 медицински лица са общо 2981, включително 80 нови случая от последното денонощие. 

Полицаите настояват за 30% по-високо възнаграждение заради пандемията
Полицаите излязоха на протест в София в ранния следобед в деня на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР. Недоволството на униформените възникна след постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на работещите в 28 администрации в страната, в същото време за полицаите се предвижда 15-процентно увеличение.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00