Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов с труд сбъдва мечтите си в САЩ и България

Как един българин в САЩ отчете рекорд в бизнеса си по време на Covid-криза

4
Снимка: личен архив

Изборът на американците кой да застане начело страната сякаш измести, поне за малко, пандемията от коронавирус в световните новинарски емисии. Скоро всичко ще утихне и повечето хора ще признаят, че делникът им преминава както и преди – в работа. От тези хора е нашият сънародник Иван Иванов, който от дълги години развива свой бизнес в страната на неограничените възможности. Бизнесът му в Америка е свързан с професионало почистване на хотели и домове. А 2020г. той ще запомни с това, че Covid кризата многократно е увеличила работата и съответно печалбата му.


Парадоксално или не, но във време, в което много хора дори останаха без работа, Иван е работил извънредно, за да успее да изпълни възложените му поръчки. Този факт си обяснява със склонността на американците да подкрепят местния бизнес, особено в кризисен период като сегашния. Те масово предпочели да посещават родните си туристически обекти, вместо да прекарат почивката в чужбина. Така многомилионният туристически поток на САЩ запълнил хотелите в страната, а това неминуемо довело до много работа и рекордна печалба за Иван, на фона на предходните години. Съвсем естествено новите обстоятелства го изправили и пред нови трудности, най-вече с намирането на допълнителни работници, тъй като в Бостън, градът където живее, незаети работници няма. Намира решение на проблема, като помага на български студенти, да започнат работа като лятна бригада в САЩ.


Тази година сънародникът ни, който е от село Гроздьово, Варненска обл., намери възможност да се завърне в България.
Освен за родния дом, тук той се грижи и за своята забележителна ботаническа градина, която непрекъснато разширява и обогатява. По този повод той е търсен събеседник от регионалната програма на БНР. По повод най-обсъжданата тема -за мерките срещу Covid кризата Иван Иванов споделя, че изискванията за безопасност се спазват много по-стриктно в САЩ, отколкото в България :

„В САЩ маската е задължителна и навън. Дори може да ви срещне американец и да ви каже че маската се носи не само до устата, а трябва да покрива и носа. Гумените ръкавици също са задължителни. Там нямахме такива стриктни мерки като КПП, не знам защо у нас забраниха разходките в парка даже. За да дойда в България си направих тест на стойност 160 долара. Видях случай на пътник, който се е качил на борда със симптоми, а чак след като кацне самолетът, се установява, че той е положителен. Чудя се защо един такъв човек въобще трябва да бъде допускан?”

Не можем да пропуснем да представим Иван Иванов и като създател на собствена ботаническа градина, където експериментира в отглеждането на субтропични плодни дървета и може би тя  е единствената по рода си  в България. Растенията започнал да засажда още през 90-те год на м.в. в двора на родната си къща. Нарекъл е мястото „Маргарита“, защото в света има голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси, които се казват така.


„Ако включим всички видове растения, включително и тревистите, определено са хиляди видовете, които има в градината. Освен за посещение от туристи, градината има и научно-изследователска цел. Постоянно експрериментираме със субтропическите видове, как те се аклиматизират към по-студен климат. Всеки посетител тук се възхищава от градината, но най-силно впечатление прави видът на палмите. Това са типичните представители на южната флора. Но през есенния период, когато зреят цитросите, те са най-привлекателни. Почти никъде у нас не можеш да видиш зреещи цитрусови плодове насред поляната в градина. Лично за мен най-големият успех, който съм постигнал тук, е отглеждането на маслини пряко навън и някои вечнозелени растения, които не са характерни за нашия климат”.



Съставил: Герганa Манчева / по интервюта на БНР- „Хоризонт” и БНР-Варна/ 

Снимки: личен архив, Ботаническа Градина - Маргарита

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Красимир Караилиев от Братислава: Трябва да пазим България и да я показваме на света

Красимир Караилиев е роден в Словакия, но родът му е от България. Потомък е на български градинари, чиято слава се разнася в редица европейски държави към края на ХІХ и в първата половина на ХХ в. Споменът за трудолюбието и изкусното им майсторство е..

публикувано на 01.04.24 в 17:40

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10