Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуалната памет на България през 20 век в нова платформа

Снимка: visualarchive.bg

Казват, че една снимка говори повече от стотици думи. Затова интересът към черно-белите кадри от миналото е толкова голям и винаги предизвиква емоция. А какво да кажем, когато става дума за снимки от едно близко минало, което все още не е достатъчно осмислено? Български визуален архив е една нова платформа, която стартира тези дни във виртуалното пространство. Тя има за цел именно това – да покаже по безпристрастен начин, чисто документално България през белязания от исторически превратности и спорни моменти XX век.

Как е протичал животът на обикновените българи непосредствено след Първата световна война, как са изглеждали градовете ни след навлизането на съветската армия в страната? Как са живеели българите през социализма, как народът манифестирал под строй с плакати „Вечна дружба КПСС - БКП“ , как са изглеждали селскостопанските труженици, ами учениците със строгите соц. униформи? И още и още визуална информация за житието и битието на хиляди българи, които отдавна не са сред нас, вече е достъпна в онлайн пространството.


Инициативата е на група млади хора от т.нар. поколение на Прехода, необременено от историческите клишета и предубеждения. „Това е дигитален архив, изграден на базата на общност от дарители. Той е свободно достъпен и може да бъде безвъзмездно свалян от потребителите, защото е с уредени авторски права“ – казва за Радио България Тихомир Стоянов, ръководител на платформата.

Идеята възникнала от големия интерес към архива ImaginaryАrchive в Инстаграм. В него Тихомир представя живота на рода Стоянови, като събирателен образ на едно българско семейство през 20-ти век.

„Хората започнаха да ми предлагат да прибавя и техни семейни снимки от същия период и така решихме да създадем Български визуален архив с кадри на дарители. Проектът ни получи подкрепата на Столична програма “Култура” 2019 г.“


Сайтът стартира с няколко хиляди кадри. Всички те са придружени с обяснителни текстове. „Целта е да създадем общност от дарители, както и да накараме публиката да коментира и да добавя съдържание към снимките, с идеята да обогатим представите ни за България през XX в.“ – казва Тихомир. И още:

„Повечето снимки са любителски по повод празници, екскурзии, ежедневието на българина. Чрез тях потребителите ще научават за различни традиции, нрави и исторически събития, белязали 20-ти  век. Имаме заснети моменти от честването на юбилеи по времето на социализма, от различни манифестации, откриването на паметници, на сгради.“


Основателите на платформата залагат на големия интерес в българското общество към историята на 20-ти век. „В България има едно носталгично, и дори меланхолично усещане за миналото“ - казва Тихомир и добавя:

„Има снимки, които могат да предизвикат големи дебати за местонахожданието, какво се случва на тях, кои са участниците и пр. Би трябвало да се получат интересни дискусии. Всъщност това е нашето желание - хората да се забавляват и да се опитват да осмислят този 100-годишен отрязък от миналото ни.“

Снимки: visualarchive.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10