Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуалната памет на България през 20 век в нова платформа

Снимка: visualarchive.bg

Казват, че една снимка говори повече от стотици думи. Затова интересът към черно-белите кадри от миналото е толкова голям и винаги предизвиква емоция. А какво да кажем, когато става дума за снимки от едно близко минало, което все още не е достатъчно осмислено? Български визуален архив е една нова платформа, която стартира тези дни във виртуалното пространство. Тя има за цел именно това – да покаже по безпристрастен начин, чисто документално България през белязания от исторически превратности и спорни моменти XX век.

Как е протичал животът на обикновените българи непосредствено след Първата световна война, как са изглеждали градовете ни след навлизането на съветската армия в страната? Как са живеели българите през социализма, как народът манифестирал под строй с плакати „Вечна дружба КПСС - БКП“ , как са изглеждали селскостопанските труженици, ами учениците със строгите соц. униформи? И още и още визуална информация за житието и битието на хиляди българи, които отдавна не са сред нас, вече е достъпна в онлайн пространството.


Инициативата е на група млади хора от т.нар. поколение на Прехода, необременено от историческите клишета и предубеждения. „Това е дигитален архив, изграден на базата на общност от дарители. Той е свободно достъпен и може да бъде безвъзмездно свалян от потребителите, защото е с уредени авторски права“ – казва за Радио България Тихомир Стоянов, ръководител на платформата.

Идеята възникнала от големия интерес към архива ImaginaryАrchive в Инстаграм. В него Тихомир представя живота на рода Стоянови, като събирателен образ на едно българско семейство през 20-ти век.

„Хората започнаха да ми предлагат да прибавя и техни семейни снимки от същия период и така решихме да създадем Български визуален архив с кадри на дарители. Проектът ни получи подкрепата на Столична програма “Култура” 2019 г.“


Сайтът стартира с няколко хиляди кадри. Всички те са придружени с обяснителни текстове. „Целта е да създадем общност от дарители, както и да накараме публиката да коментира и да добавя съдържание към снимките, с идеята да обогатим представите ни за България през XX в.“ – казва Тихомир. И още:

„Повечето снимки са любителски по повод празници, екскурзии, ежедневието на българина. Чрез тях потребителите ще научават за различни традиции, нрави и исторически събития, белязали 20-ти  век. Имаме заснети моменти от честването на юбилеи по времето на социализма, от различни манифестации, откриването на паметници, на сгради.“


Основателите на платформата залагат на големия интерес в българското общество към историята на 20-ти век. „В България има едно носталгично, и дори меланхолично усещане за миналото“ - казва Тихомир и добавя:

„Има снимки, които могат да предизвикат големи дебати за местонахожданието, какво се случва на тях, кои са участниците и пр. Би трябвало да се получат интересни дискусии. Всъщност това е нашето желание - хората да се забавляват и да се опитват да осмислят този 100-годишен отрязък от миналото ни.“

Снимки: visualarchive.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05