Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белица – където мечките са щастливи

5
Снимка: Фейсбук

Белица градчето, смълчано в сърцето на Рила, е истинска находка за любителите на природата и пешеходните преходи. В околностите се разпростират едни от най-красивите и добре съхранени съобщества от бяла мура на Балканите. Планинските пътеки, пропити с дъх на влажен мъх, прекосяват усойни букови и смърчови гори, в които отеква птичи хор. А от спиращите дъха циркуси и морени ясно личат последните следи от ледниците, владели Земята преди милиони години. И хубавото е, че цялото това богатство е достъпно благодарение на гъста мрежа от добре маркирани маршрути в планината.


Но най-известната атракция в околностите на Белица е Паркът за реадаптация на танцуващи мечки, разположен сред обширни слънчеви поляни. Тук малтретираните в миналото животинки живеят безгрижно, по цял ден се излежават на припек и се плискат в изкуствените водни басейни. Оказва се, че в така създадената изкуствена среда мечките живеят с от 5 до 10 години повече от техните посестрими в дивата природа.


И дори коронавирусът не е в състояние да откаже туристите от непосредствения контакт с тях! Туристическият поток, който се ниже край телените огради, не стихва и през есента – отчита ръководството на парка. 


Тази година  чуждестранните туристи са били по-малобройни, но за сметка на това интересът сред българите се е увеличил значително. Паркът затваря за зимния сън на мецаните в началото на месец декември. Дотогава всеки може да го посети, за да се радва на животинките.

Още за „мечешкия рай“ ще научите от публикацията „Белица – градът на танцуващите мечки и завладяващата природа“ от колекцията на Радио България

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook /Парк за танцуващи мечки/Dancing Bears Park

Галерия

Още от категорията

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята..

публикувано на 11.04.21 в 06:40

Музеят, който пази „страстите“ на българските революционери

Може ли един затвор да носи духа на надеждата, цената за свободата на другите и историята, която е част от нас? Отговорът е категорично „Да“, когато говорим за Затвора-музей във Велико Търново. Той е единственият у нас ориенталски затвор,..

публикувано на 10.04.21 в 06:40

Долмените – „змейовите къщи” в Сакар планина

Долмените са древни мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесни и хоризонтални каменни плочи. Свързани са с религиозните вярвания на древните хора. Според изследователите, в България най-висока концентрация на подобни структури има в планините..

публикувано на 03.04.21 в 14:00