Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционни сили критикуват анти-Covid мерките на управляващите

Снимка: БГНЕС

Протест на граждани пред Министерството на здравеопазването провокира кратко напрежение в столицата през изминалата вечер. Причина за тяхното недоволство бяха  мерките на правителството срещу пандемията, които те определят като неадекватни. В интервю за БНР лидерът на лявата формация АБВ Румен Петков, чиито представители подкрепиха гражданското недоволство, обясни, че целта на протеста е да представи пред обществото доказателства за безсилието и хаотичните действия на правителството в борбата с пандемията.

„Имаме аргументи за това и те са в кореспонденцията ни с Министерството на здравеопазването. Искахме от тях копие на водените протоколи от проведените заседания на Националния оперативен щаб, както сме ги искали и от самия щаб. Отговориха ни, че такава документация не се съхранява, тоест НОЩ нищо не е предлагал на правителството. Това е кореспонденция от края на май месец, но практиката продължава. Оказва се, че затварянето на хотели, училища, търговски обекти е решение на министъра на здравеопазването и на правителството, тъй като НОЩ не е предлагал нищо официално, или поне липсва документална следа за подобно нещо.”

Друг въпрос, поставен от партията, но останал без отговор е колко от официално обявените за починали от Covid-19, имат направена аутопсия, защото по този начин може с точност да бъде идентифицирана причината за дадена смърт.

Що се отнася до претовареността на болниците и невъзможността им да окажат адекватна помощ на всеки нуждаещ се, Петков е категоричен:

„Още в самото начало на пандемията говорихме, че трябва да се подготви инструкция за това кой пациент, кога да бъде хоспитализиран, но никой не обърна внимание. До ден днешен такава инструкция у нас няма, за разлика от почти всички европейски страни. Решението е субективно и всички тичат към болниците поради страха, който се налага от медиите. Неспособността на здравния министър да подготви такава инструкция е убийствена за нас като общество“.

Ценно време за реакция и подготовка на системата за втората вълна на пандемията е пропуснато от управляващите, смята лидерът на парламентарната опозиционна сила-БСП, Корнелия Нинова. В интервю за Националното радио тя посочи, че е необходим план за решаване на трупаните с години проблеми в системата на здравеопазването и лявата партия вече има такъв с 4 предложения.

„Първото е да поставим човека в центъра на системата. Да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За неосигурените здравно да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата.”

Сходство в позициите на АБВ и БСП има в настояването им да бъде премахнат търговският статут на болниците, като това на БСП предвижда, парите от здравните вноски да се плащат на онези, които променят статута си. Частните болници от своя страна, имат право да останат търговски дружества. 

Друго предложение на БСП е и намаляването на ДДС върху лекарствата на 9%.

„Всеки българин има нужда от това. При това имаме гаранция, че намаляването на ДДС ще доведе и до намаляване на цената на лекарствата, за разлика от други стоки, където търговците могат да спекулират, защото цената на лекарствата е регулирана.”

Редактор: Йоан Колев

Снимки: архив, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ротацията в правителството е под въпрос

 "Продължаваме промяната – Демократична България" имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъдат приети като равнопоставен партньор. Според ГЕРБ, които направиха изявление вечерта на Сирни заговезни, когато православните си дават взаимно..

публикувано на 18.03.24 в 09:49
Мария Габриел получава от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство, 15 май 2023 г.

Президентът ще връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на правителство

В понеделник се очаква вицепремиерът в оставка Мария Габриел да получи мандат за съставяне на правителство. Президентът отложи връчването за 18 март, заради официалния траур след кончината на патриарх Неофит. В понеделник или ще отидем при..

публикувано на 18.03.24 в 07:10

Протест срещу гласуването в руското посолство в София

В третият и последен ден от президентските избори в Русия, които са с предизвестен край руските граждани в България гласуват в руското посолство в София. По обяд пред дипломатическото представителство имаше опашка от стотици жеалещи да гласуват...

публикувано на 17.03.24 в 14:09