Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите в София - и по време на пандемия

Снимка: БГНЕС-архив

От своето начало през 2005 г., "Европейската нощ на музеите" привлича многобройна публика, а все повече музеи и галерии се присъединяват към инициативата. Нейната цел е по-широк достъп на хората до експонатите, но също така и съхранението на произведения от различните видове изкуства. През 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави. 

В България, от 2006 г. насам, събитието се организира от Френския институт в партньорство с Министерство на културата и Столична община.

Тазгодишното издание беше планирано за 18 май, но ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19, доведоха до неговото пренасрочване за 14 ноември. 

Картата на събитието включва 27 музеи и галерии в столицта, които ще отворят вратите си безплатно и при удължено работно време. Тъй като вирусът все още е сред нас, организаторите уверяват, че посещението на обектите ще се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Пълната програма с местата, където ще се състоят проявите, може да разгледате ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Травъл блогърите ни призовават да опознаем най-магнетичните кътчета на родината с изложба

" България – магнетична и красива" – под този наслов българските травъл блогъри представят някои от най-живописните места у нас. Изложбата с уникални кадри, заснети от пътешествениците, ще бъде открита на 24 септември на входа на Морската градина..

публикувано на 18.09.24 в 10:35

България е част от световното биенале за творчество и занаяти "Хомо Фабер" във Венеция

Българската култура и родните традиции, които доскоро изглеждаха екзотични за останалата част от света, постепенно се превръщат в част от световната култура на 21. век. След като нашенската лютеница и традиционната ни баница бяха определени..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

200-годишният "Рибен буквар" напомня за себе си с ново юбилейно издание

През настоящата 2024 г. се навършват 200 години от появата на т.нар. "Буквар с различни поучения". Това е оригиналното заглавие на книгата, по-известна като "Рибния буквар", чийто автор е видният възрожденец д-р Петър Берон. Става дума за..

публикувано на 16.09.24 в 09:05