Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на първия (онлайн) фестивал на българското кино в Германия

4
Снимка: архив
В рамките на 7 дни ще бъдат излъчени 7 български филма, всеки с 24 часа свободен достъп на територията на Федералната република. Филмовият празник ще започне на 22-ри и ще продължи до 29 ноември.

„Ще покажем 7 изключително интересни и награждавани български филма. За публиката с интерес към филмовото изкуство ще бъде удоволствие да ги проследи”- обещава директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов.

Зрителите сами ще могат да изберат часа, в който да гледат кинопроизведенията. „Те ще бъдат излъчвани от 19 часа в единия ден до 19 часа на другия. Дано в това много трудно за всички ни време, успеем да ви доставим поне малко удоволствие от срещата с любими български актьори и с едни изключителни филми” – уточнява Борислав Петранов във видеоанонса на събитието.

„Щастлив съм от факта, че един от първите филми, които ще можете да видите - „Съдилището”, е с моето скромно участие. Самата инициатива „7 филма/7 дни/24 часа”  е страхотна. Това ме кара да бъда малко горд и малко да ви завиждам” - споделя от своя страна популярният актьор Васил Василев-Зуека в обръщение към немската публика.

Кадър от филма „Съдилището”

Както става ясно, началото на филмовия маратон ще постави лентата „Съдилището”( 2015). Режисьорът Стефан Командарев разказва драматичната история на загубилия всичко важно в живота си Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за грях, извършен преди 25 години.

Продукциите, които ще бъдат предоставени на вниманието на зрителите на българския онлайн кинофорум в Берлин са подредени хронологично, според датата на тяхното създаване. Публиката ще може да види още „Маймуна” и „Пеещите обувки” от 2016 г., „Вездесъщият” и „Радиограмофон” от 2017 г. и „Далеч от брега” и „Ирина” от 2018г.

Фактът, че след 2008 г. се наблюдава възход на българската кинематография, създават се нови филми и сериали с признание от множество международни кинофестивали не само в Европа, провокира екипа на Българския културен институт в Берлин да разработи своя нов кино-проект. „Искаме да бъдем съпричастни в популяризирането на българското съвременно игрално кино, защото то заслужава по-голяма аудитория, която в света на стрийминг технологиите и услугите, лесно може да бъде достигната”- казват организаторите на онлайн седмицата на българския игрален филм ‚‚7 дни /7 филма /24 часа онлайн‘‘ в Германия.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, архив, Facebook /Българско Сдружение Хановер, bulgarisches-kulturinstitut.de

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55