Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 9-13 ноември 2020 г.


Гърция очаква по-добри отношения със САЩ след избора на Джо Байдън

След избора на Джо Байдън за президент на САЩ гръцко-американските отношения ще станат по-силни от всякога на всички равнища. Такава надежда е изразил гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. "Президентът Байдън ще допринесе за възстановяването на баланса и сигурността в региона ни. Гърция има всички основания да приветства връщането на САЩ към централната им роля на водещ фактор в НАТО" - е казал Мицотакис в Атина, цитиран от БТА, на пресконференция с гостуващия египетски президент Абдел Фатах ас Сиси. На срещата между двамата е бил обсъден Източносредиземноморският газопровод (East Med), който ще свързва находищата в акваторията между Кипър и Израел с Гърция и Италия. Мицотакис е заявил, че в проекта може да се включи всяка друга страна, стига да се въздържа от провокации и да зачита международното право.

Турската лира поскъпна след оставки

Изненадващите оставки през в края на миналата седмица първо на гуверньора на турската централна банка, а след това и на финансовия министър бяха последвани в понеделник от изненадващ ръст с почти 6% на стойността на лирата. По информация на Мариян Карагьозов от Турската редакция на Радио България с президентски указ в събота мястото на ръководителя на централната банка Мурат Уйсал е заел опитният бюрократ Наджи Агбал. На мястото на финансист №1 и зет на президента на страната Реджеп Ердоган - Берат Албайрак е назначен Лютфи Елван, който досега бе ръководител на парламентарната комисия за планиране и бюджет. Като причина за отстраняването на двамата се сочи бързото обезценяване на турската лира спрямо основните валути – около 30% от стойността ѝ от началото на годината. Лидерът на най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската, Кемал Кълъчдароглу е определил сътресенията в управленския екип като „държавна криза“.

Северна Македония, Сърбия и Албания ще си сътрудничат в условията на Covid-19

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, сръбските президент и премиер Александър Вучич и Ана Бърнабич и премиерът на Албания Еди Рама подписаха Меморандум за сътрудничество за регулиране на отношенията между държавите в условията на кризата Covid-19. На координационна среща в присъствието на министрите на здравеопазването трите страни се договориха да обменят опит и да си сътрудничат в борбата срещу коронавируса. В Меморандума се подчертава, че е важно да продължат икономическият обмен, търговията и сътрудничеството между трите държави, съобщава БГНЕС. Решено е също гражданите на Северна Македония, Сърбия и Албания да преминават границите без PCR тестове.

По-строги карантинни мерки в Словения

Властите в Словения въведоха по-строги карантинни мерки срещу разпространението на коронавируса за срок от две седмици. Министърът на здравеопазването Томаш Гантар е заявил, че, ако ситуацията с епидемията на коронавирус не се подобри в кратки срокове чрез по-строги мерки, се очаква икономическите щети да бъдат много по-големи. В страната от днес спира общественият транспорт. Спират работа и всички предприятия от сферата на услугите с изключение на автосервизите. Държавните учреждения ще извършват само жизнено важни услуги. Прекратяват работа магазините с изключение на тези за стоки от първа необходимост. С две седмици се удължава ваканцията в училищата и детските градини. Досега в Словения са регистрирани малко под 51 хиляди случаи на коронавирус, над 20 хил. от тях са за периода от 29 октомври до 11 ноември.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БТА, Танюг

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00