Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Мануел Корчек: България и Словакия не са непознати партньори

Н. Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България

100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Чехословакия отбелязваме в настоящата 2020 година. За съжаление пандемията от коронавируса отмени многолюдните чествания на подобни паметни събития.

Фактически дипломатически отношения са съществували от 4 май 1919 г., когато в София пристигнал чехословашкият правителствен делегат Рудолф Кюнцъл-Йизерски. През август с.г. е подписана двустранна търговска спогодба, а на 25 септември 1920 г. външният министър Едвард Бенеш телеграфира на Йизерски, че откриват посолство в София.

Чехословакия е държава, възникнала в началото на XX век върху руините на Австро-Унгарската империя. Там се създават основите на демокрацията в Централна Европа. От там в следосвобожденска България идват видни личности като Константин Иречек, братята Шкорпил, Йосиф Шнитер и много други, които дават нов хоризонт в развитието на образованието, архитектурата, историческата наука, правото и предприемачеството в държавата ни.

Много са историческите дати, които ни напомнят за общите ни славянски корени, но и за допирните ни точки в споделената съдба на поколенията, станали свидетели на демократичните промени след падането на желязната завеса. 17 ноември е такава паметна дата, на която всяка година в Чехия и Словакия отбелязват Деня за борба за свобода и демокрация.„Може да се каже, че на 17 ноември 1989 г. стартира у нас процесът на осъзнаване и изграждане на демократичната система, защитаваща гражданските права и свободи“ – обяснява в интервю за Радио България посланикът на Словашката република в България Н. Пр. Мануел Корчек.

„На 17 ноември 1989 г. в Прага полицията брутално разпръсна мирно шествие на студенти, които отбелязваха там международния студентски ден. Той е в памет на събитията през 1939 г., когато нацистите са преследвали преподаватели и студенти в Прага. Широкият обществен отзвук на това събитие бързо донесе Нежната революция – съпротива срещу тогавашния тоталитарен режим. Заслужава да се отбележи, че словашките студенти бяха на улицата с искане за диалог с комунистическото правителство за назрелите обществени проблемите и в деня, преди споменатото шествие на пражките студенти, което разпали Нежната революция. Този празник сега у нас традиционно се свързва с публични или медийни дискусии за Нежната революция, за живота в тоталитаризма и за демократичните промени. През 1989 г. бях студент в университета, за мен и за цялото мое поколение тази дата е свързана с изграждането на демократичното общество и общия ни  стремеж към достоен живот за всички. Днешните млади хора нямат подобни преживявания, затова едни свободни дискусии на тази тема могат да са полезни, за да се ориентират и да бъдат вдъхновени от идеите на борбата за свобода и демокрацията."

Посланик Корчек припомни, че в предишни години, заедно с БЧК, са организирали кръводарителски център в София на 17 ноември. Сега обстоятелствата са променени, но той отново призовава всеки, който има възможност, да дари кръв. Същевременно, съвместно с Чешкото посолство, в София е представена изложба с илюстрирани издания на Словашката и Чешката конституции. Така дипломатическите мисии на двете държави се надяват да вдъхновят дискусии за човешките права сред младите хора.


България и Словакия не са непознати партньори, доказателство за това са милиард и половина лева, какъвто е обемът за външна търговия през миналата година“ – казва посланик Корчек:

България има в Словакия посолство, културен институт, над 70 години в Братислава действа българско училище с подкрепата на Словашкото правителство. Отношенията ни се развиват интензивно вече 27 години, след установяването на самостоятелната словашка република. Но в дипломацията имаме стари традиции. Надграждаме отношения от Чехословакия – държавата, на която Словакия е правоприемник, както и Чехия. Отношенията ни имат даже по-дълбоки корени. Достатъчно е да споменем признаването на светите братя Кирил и Методий или индивидуалните контакти между българи и словаци още преди установяването на Чехословакия като държава. Днес се стремим се да се развиваме във всички области като партньори, а това се дължи на факта, че и двете ни страни са членки на ЕС и НАТО."

Днес, когато в България се води дискусия как точно да се нарича светлият празник на 24 май, с който почитаме делото на създателите на българската азбука Кирил и Методий, в Словакия също има специален ден, посветен на наследството на солунските братя. Със своята мисия във Великоморавия, където проповядват църковните канони на разбираем славянски език, двамата просветители стават неотделима част от историята на Словакия и Чехия, а всички словаци им отдават почит на 5 юли.

Снимки: Посолство на Словашката република и Иво Чупетловски



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50