Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведение Богородично е

Снимка: БГНЕС

Всяка година, на 21 ноември Църквата отбелязва Въведение Богородично. Това е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква. 

С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 година Въведение Богородично в България се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж. Честването му съвпада с Рождественския пост, когато отваряме душите и сърцата си за добрите дела и за Божията благословия над дома и семейството ни. 

Въведение Богородично

На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Свето причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото – в себе си и в света. Семейното ходене на църква на този ден символизира и влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка. То напомня на родителите за духовните им задължения към децата. 

В православните традиции на българина семейството е свято. То дава първите познания за Бога и за православните християнски добродетели, на които векове се е крепял българският род. За разлика от други вероизповедания, в Православието бракът се счита за нещо като малка семейна църква, подчинена на Христовата. 

След ходенето на църква, семейството се събира около трапезата, която винаги е била символ на здравата семейна връзка. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. С едно съвременно българско християнско семейство ви срещаме в публикация от колекцията на Радио България - Въведение Богородично – Ден на християнското семейство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58