Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите отчетоха как коронакризата рефлектира върху живота на трудещите се

За нормален живот в България са необходими 627лв. на човек

КНСБ: 26 % от българите работят от вкъщи, има тенденция към свръхнатоварване

Снимка: архив

Около 300 000 работни места са запазени от началото на годината у нас благодарение на мерките и схемите, договорени между социалните партньори за периода март-октомври т.г. Въпреки това 103 000 работни места са загубени. Най-силно засегнати от кризата бяха и са хората, изложени на риск от бедност и социално изключване, а те са около 32 % от населението. По този показател страната ни продължава да е водеща в негативната европейска класация. Данните са част от проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, който прави свои /паралелни на НСИ/ наблюдения на потребителските цени и издръжката на живот за всяко тримесечие.

Най голяма е групата на хората у нас – около 3 млн., които имат доходи в диапазон от 363 до 627 лв. на лице от домакинството през последното тримесечие. А тези, които живеят с доход под прага на бедността – 363 лв.,  са се увеличили с 3% от началото на година. Става въпрос за около 2 млн. българи, които остават с доход на и под прага на бедността. Най-силно изразено свиване на работната заплата тази година се наблюдава в секторите хотелиерство и ресторантьорство – с 45%, където са загубени над 30 хил. работни места от началото на пандемията. В сектор култура, спорт и развлечения свиването на доходите е около 30%“. Със същия процент са намалели и доходите на селскостопанските работници.

По данни на синдиката, за нормален живот на четиричленно домакинство /двама възрастни и две деца/ в България са необходими 2508 лева месечно. Тези средства са за покриване на разходите за храна, за поддръжка на жилище, здравеопазване, образование, транспорт, почивка и др. Това означава, че за издръжката на едно лице /от четиричленно домакинство/ са необходими 627лв. Така на базата на изброените данни председателят на КНСБ Пламен Димитров прави следното заключение:

Около 68% от домакинствата в България живеят с общ доход на лице, под  необходимия за издръжка – това са две трети от българските граждани. Същевременно групата на хората, които живеят в бедност нараства с 200 хил. души, спрямо декември м.г. Това е както заради нарастването на линията на бедност, така и заради самата пандемия. Коронавирусът ясно изостря неравенствата и по-бедните са изложени на по-голям риск както в България, така и по света.”


Проучване в страните от ЕС, цитирано от КНСБ, сочи, че Covid-кризата е променила начина на работа и на живот във всички държави. Над 44% от всички европейци работят от вкъщи. България е на дъното на класацията по този показател, като само около 26% са дистанционно работещите българи. По думите на Пламен Димитров вече се наблюдават и много рискове заради натоварването и условията на работа вкъщи. „Има тенденция към самоексплоатация и свръхнатоварване, но все пак това е начин за запазване на работни места там, където е възможно“ – казва синдикалният лидер.

„Настояваме през 2021г. да има единна, ясна мярка, която да постига две цели – да дава правната дефиниция какво е временна или физическа безработица, в каквато ще изпадат все повече предприятия, заради спад на продажбите над 20%. Както и до 80% да бъде компенсиран доходът на лицата от фирмите и заведенията, които са затворени, а не с 24 лева, които не е ясно на кого се дават и за колко време. Предлагаме да има мярка „допълване на загубения доход“, т.е, ако предприятието работи с 80 или 60% от своя капацитет, останалото – до 100% от дохода на работника, да се доплаща от държавата. Целта е държавните мерки за подкрепа да са опростени и общодостъпни. Тези мерки трябва да дадат сигурност на заетостта и доходите в бизнеса, че действително има достъп до ресурс. Така бизнесът ще продължи да функционира и да поддържа работни места, а и да плаща постоянните си разходи, които съществуват, дори и да не работи фирмата.”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43