Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият албум на Bluba Lu – една импровизация в безкрая

Снимка: личен архив

Електронен, съвременен звук, съчетан в оригинални инструментални композиции – това е Bluba Lu или творческият тандем Константин Кацарски и Димитър Паскалев. Търсещи вдъхновение в модерните технически иновации и в ъндърграунда, те създават музика без аналог в родното пространство. Провокативна, добре обмислена, но без големи претенции, събрана в осем албума, всички различни посвоему. Понякога Косьо и Митко включват и вокални партии, но внимателно подбират кой да ги изпълнява. Правят музика не „на всяка цена“, но за всеки по-изтънчен вкус в електронната стилистика. Така се ражда и деветият албум на Bluba Lu, наречен „Безкрай“.

„Този албум показва един постоянен, творчески процес между нас двамата. „Безкрай“ представлява селекция от идеите ни, осъществени през последните две години. Сега дойде времето да ги издадем – обяснява Димитър Паскалев. – Той е изцяло инструментален и съдържа десет авторски композиции. Трудно са оприличими стилистично, тъй като са разнообразни. Разбира се, от една страна музиката в този проект е част от почерка на BlubaLu, а от друга внасяме много нови идеи и електронни похвати. Почитателите ни може би си спомнят един наш албум, който излезе през 2004 г. – Re​:​Verb.  Той е доста интровертен като музика, показва нашите емоции и усещания тогава. С Косьо често се сещаме за него и сега отново внасяме тази атмосфера, поднесена с новите похвати. Що се отнася до заглавието, то е инспирирано от музиката. „Безкраят“ има много лица и проявления. Всеки може да го разгледа от неговата гледна точка от философски, от духовен аспект… Ние го показваме от музикален като импровизация, тъй като в нея най-силно можем да се проявим.“

На 27 ноември Константин Кацарски и Димитър Паскалев от Bluba Lu ще осъществят премиера на албума си в дигиталното и физическо пространство, като във второто те ще го направят под формата на CD и на винил. Музикантите за пръв път издават албум и на грамофонна плоча, нещо ново за тях и за феновете им. Планират и изява на живо във видео формат. Надеждата е, че през 2021 г. двамата ще имат възможност да представят „Безкрай“ и в клубове, а дотогава ще може да се слуша във всички он лайн платформи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15