Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров дирижира Истанбулския филхармоничен оркестър

Диригентът Найден Тодоров
Снимка: Василка Балевска

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров ще води Истанбулския филхармоничен оркестър "Борусан" в концерт, който може да се проследи oнлайн на сайта на оркестъра на 19 ноември, информира БТА.

Солист е виртуозната цигуларка Мидори.

Програмата включва увертюрата "Хебриди" и Концерт за цигулка на Менделсон, както и Камерна симфония за струнен оркестър на Шостакович.

Историята на Истанбулския филхармоничен оркестър започва с Камерния оркестър на Борусан, едно от първите начинания в областта на културата и изкуствата, създадено и спонсорирано от водещ индустриален конгломерат в Турция. С течение на времето камерният оркестър се трансформира в един от най-добрите симфонични ансамбли в страната под ръководството на неговия почетен диригент Гюрер Айкал.

Оркестърът е първият турски ансамбъл, свирил на Би Би Си Промс. През 2010 г. дебютира и на фестивала в Залцбург. Сред солистите на оркестъра са имена като Рене Флеминг, Ланг Ланг, Хилари Хан, Елина Гаранча, Хуан Диего Флорес, Анджела Георгиу, Максим Венгеров, Роберто Аланя, Никола Бенедети, Сара Чанг, Томас Хемпсън, Виктория Муллова, Юджа Уанг, Даниел Хоуп, Анна Нетребко. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05