Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров дирижира Истанбулския филхармоничен оркестър

Диригентът Найден Тодоров
Снимка: Василка Балевска

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров ще води Истанбулския филхармоничен оркестър "Борусан" в концерт, който може да се проследи oнлайн на сайта на оркестъра на 19 ноември, информира БТА.

Солист е виртуозната цигуларка Мидори.

Програмата включва увертюрата "Хебриди" и Концерт за цигулка на Менделсон, както и Камерна симфония за струнен оркестър на Шостакович.

Историята на Истанбулския филхармоничен оркестър започва с Камерния оркестър на Борусан, едно от първите начинания в областта на културата и изкуствата, създадено и спонсорирано от водещ индустриален конгломерат в Турция. С течение на времето камерният оркестър се трансформира в един от най-добрите симфонични ансамбли в страната под ръководството на неговия почетен диригент Гюрер Айкал.

Оркестърът е първият турски ансамбъл, свирил на Би Би Си Промс. През 2010 г. дебютира и на фестивала в Залцбург. Сред солистите на оркестъра са имена като Рене Флеминг, Ланг Ланг, Хилари Хан, Елина Гаранча, Хуан Диего Флорес, Анджела Георгиу, Максим Венгеров, Роберто Аланя, Никола Бенедети, Сара Чанг, Томас Хемпсън, Виктория Муллова, Юджа Уанг, Даниел Хоуп, Анна Нетребко. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35