Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров дирижира Истанбулския филхармоничен оркестър

Диригентът Найден Тодоров
Снимка: Василка Балевска

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров ще води Истанбулския филхармоничен оркестър "Борусан" в концерт, който може да се проследи oнлайн на сайта на оркестъра на 19 ноември, информира БТА.

Солист е виртуозната цигуларка Мидори.

Програмата включва увертюрата "Хебриди" и Концерт за цигулка на Менделсон, както и Камерна симфония за струнен оркестър на Шостакович.

Историята на Истанбулския филхармоничен оркестър започва с Камерния оркестър на Борусан, едно от първите начинания в областта на културата и изкуствата, създадено и спонсорирано от водещ индустриален конгломерат в Турция. С течение на времето камерният оркестър се трансформира в един от най-добрите симфонични ансамбли в страната под ръководството на неговия почетен диригент Гюрер Айкал.

Оркестърът е първият турски ансамбъл, свирил на Би Би Си Промс. През 2010 г. дебютира и на фестивала в Залцбург. Сред солистите на оркестъра са имена като Рене Флеминг, Ланг Ланг, Хилари Хан, Елина Гаранча, Хуан Диего Флорес, Анджела Георгиу, Максим Венгеров, Роберто Аланя, Никола Бенедети, Сара Чанг, Томас Хемпсън, Виктория Муллова, Юджа Уанг, Даниел Хоуп, Анна Нетребко. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45