Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Шумен спечелиха международно състезание с клип за България

Снимка: личен архив

Ученици от езиковата гимназия в Шумен спечелиха наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“. Целта на инициативата е да насърчи сътрудничеството между ученици от различни държави, чрез което да допринесе за разширяване на кръгозора им. В групата на българския отбор бяха и нашите съседи от Румъния и Сърбия, както и ученици от Литва. Регламентът предвижда участниците да изработят клипове с дължина до 7 минути, в които да разкажат 7 интересни факта за родината си. Пред Радио Шумен, десетокласникът Борис Иванов разкри подробности за създаването на отличения като най-добър техен клип:

„Решихме да вземем пример от клиповете за различни страни, излъчвани по National Geographic. Те започват с природата на дадена страна, преминават през културата ѝ и накрая представят интересни храни.“

За да покажат най-много от красотата на родния си град, Борис и съучениците му решават да заснемат своя клип до паметника над града – внушителния мемориален комплекс „Създателите на българската държава”. Седемте елемента, с които българчетата описват родината си във видеото, са киселото мляко, розовото масло, пещерата „Дяволското гърло”, носиите, историята ни, кукерите и традиционният хляб.

„Българският хляб се използва в много от традиционните ни празници. За българина хлябът е живот. Научихме колко дълбоко е свързана храната с нашите корени и култура“, обяснява Борис.

Той признава, че е научил много интересни факти и за другите държави, участвали в проекта и допълва, че все още не знае каква награда ще получи отборът им. Най-голямата награда за него и съучениците му обаче е, че успяха да покажат как, дори в тези времена на изпитания и пречки, учениците продължават да се развиват и покоряват нови върхове.

Редактор: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23