Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн фестивал предлага българско кино на сънародниците ни в чужбина

Кадър от "Летете с Росинант"

Българите зад граница могат да се насладят на 22 кино хита напълно безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“, който продължава до 6 декември в онлайн платформата „Нетера“. Организатор е Държавният културен институт към министъра на външните работи, в подкрепа с българските дипломатически представителства по цял свят, информира пресцентърът на МВнР.

Киноманите могат да видят пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино. 

Сред заглавията са няколко филма на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, както и една документална продукция на компанията, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“

Зрителите могат да видят и игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, а също и анимационния „Пук“ по приказката на Валери Петров. Сред предложенията на „БГ екран онлайн“ попадат още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев с музика, композирана от Горан Брегович, и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев-Шошо в „Маймуна“.

От документалното кино се открояват филмите „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, със сърежисьор Горан Благоев, продукциите на Татяна Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“, „Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“ и проектите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Снимки: Предоставени от МВнР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20