Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн фестивал предлага българско кино на сънародниците ни в чужбина

Кадър от "Летете с Росинант"

Българите зад граница могат да се насладят на 22 кино хита напълно безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“, който продължава до 6 декември в онлайн платформата „Нетера“. Организатор е Държавният културен институт към министъра на външните работи, в подкрепа с българските дипломатически представителства по цял свят, информира пресцентърът на МВнР.

Киноманите могат да видят пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино. 

Сред заглавията са няколко филма на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, както и една документална продукция на компанията, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“

Зрителите могат да видят и игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, а също и анимационния „Пук“ по приказката на Валери Петров. Сред предложенията на „БГ екран онлайн“ попадат още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев с музика, композирана от Горан Брегович, и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев-Шошо в „Маймуна“.

От документалното кино се открояват филмите „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, със сърежисьор Горан Благоев, продукциите на Татяна Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“, „Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“ и проектите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Снимки: Предоставени от МВнР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Златен Кукерикон” за творци в областта на хумора и сатирата

На церемония Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще връчи тази вечер наградите “Златен Кукерикон” за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. С отличията в категориите “Млада надежда”, “Мъжка роля”, “Женска роля”, “Режисура”,..

публикувано на 07.04.24 в 06:00

Клас по рисуване с Кирил Манасиев организират в Чикаго

На 6 април, от 19:30 до 21:30 часа местно време, Културният център  „Българика“ в Чикаго ще домакинства клас по рисуване с българския художник Кирил Манасиев, съобщиха от центъра. По този повод във фейсбук страницата си те споделиха избрани картини на..

публикувано на 06.04.24 в 08:37

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57