Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Храмов празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Снимка: архив

На 23 ноември, в деня на църковния празник на Св. благоверен княз Александър Невски, се чества и празника на патриаршеската катедрала в София -  храм-паметника „Св. Александър Невски“. Светецът е небесен покровител и закрилник на Царя Освободител, император Александър Втори, и руското победоносно войнство.

Катедралата, проектирана в неовизантийски стил, е построена в памет на загиналите за освобождението на България от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878). Строителството на храма започва на 9 август 1904 г. и продължава до 1912 г. Осветен е през 1924 г. На 1 януари 1951 г. храмът е обявен за патриаршеска катедрала, а през 1955 г. - за паметник на културата.


Още от категорията

Почит към българските политици, обявили се срещу Тристранния пакт

Преди 80 години, на 21 февруари, в дома на председателя на Демократическата партия Никола Мушанов, лидерите на обединената българска опозиция се събират в опит да се противопоставят срещу присъединяването на България към Тристранния пакт, подписан на..

публикувано на 21.02.21 в 07:40

Българският патриарх поздрави новоизбраният сръбски патриарх

Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до новоизбрания патриарх на Сърбия Порфирий , предаде БТА. "Ваше Светейшество, обични в Господа брате и съслужителю, Бог на мира и любовта да бъде винаги сред нас! От наше име и от името на Светия..

публикувано на 19.02.21 в 15:35

Прототип на древна писменост и антично монетно съкровище сред находките на 2020

Праисторически антропоморфни фигури, погребален дар с формата на птица, изящни златни накити, богато украсени съдове с прототип на древна писменост и още, и още уникални артефакти, разкриващи пазени с хилядолетия тайни по нашите земи. Така накратко..

публикувано на 15.02.21 в 11:38