Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмов празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Снимка: архив

На 23 ноември, в деня на църковния празник на Св. благоверен княз Александър Невски, се чества и празника на патриаршеската катедрала в София -  храм-паметника „Св. Александър Невски“. Светецът е небесен покровител и закрилник на Царя Освободител, император Александър Втори, и руското победоносно войнство.

Катедралата, проектирана в неовизантийски стил, е построена в памет на загиналите за освобождението на България от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878). Строителството на храма започва на 9 август 1904 г. и продължава до 1912 г. Осветен е през 1924 г. На 1 януари 1951 г. храмът е обявен за патриаршеска катедрала, а през 1955 г. - за паметник на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30