Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Недялков: Чрез кавала се свързвам и със себе си, и с вселената

Снимка: личен архив

Отдавна напуснал профила на традиционния кавалджия, Недялко Недялков е отворил изпълнителското си майсторство до невероятно стилово и жанрово разнообразие – от старинни народни свирни, през музиката на Ренесанса, Барока и Класиката, чак до джаза и сътвореното през XXI век.

Изключителната си отдаденост на традиционната музика дължи на семейната среда. Роден е в гр. Хасково, а първият му учител е неговият баща. По-късно Недялко завършва с отличие НУФИ – Широка лъка и АМТИИ “ Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, където е солист на Академичния оркестър. По време на ученическите и студентските си години печели златни медали от национални конкурси, както и от прочутото надсвирване в Стамболово. Ценен опит придобива и в АНПТ – Пазарджик и Шопския ансамбъл – София, а от 1996 г. е част от ОНМ на БНР.

Има шанса да си партнира със световноизвестни музиканти в международни проекти: Farmers Market с норвежки колеги, в шоуто River Dаnce, както и с много български изпълнители. През 2009 г. получава покана от Жорди Савал да участва в ансамбъла Hesperion XXI, обединил изпълнители от цял свят. През 2011г. Dinastia Borgia – един от проектите на Савал и ансамбъла, печели престижната награда Грами в категория малък старинен ансамбъл.

„Аз следвам вътрешното си усещане и убеденост, които ме водят към различните стилове и посоки в музиката и така я превъплъщавам в различни образи – споделя известният музикант. - Оставям нещата да следват собствения си ход. Никога не подхождам амбициозно, чакам сърцето да ми подскаже.  Всичко е плод на труд и много часове свирене. Цял живот музикантът се учи. Няма как – без знания си за никъде. Само талант не е достатъчен. Всяка среща с нови музиканти те обогатява и те води по нови пътеки, към светлина, която откриваш за себе си. Това се случи при срещата ми с Жорди Савал преди 11 години. Той изигра изключителна роля в моето развитие като професионалист и човек. Жорди има огромни познания за музиката, историята, религиите, говори свободно 5 езика. Голям творец, голяма личност и в същото време – много истински и земен човек. Благодарение на съвместната ни работа съм свирил в залите на Берлинската, Виенската, Люксенбургската филхармонии, в Ню Йорк – Линкъл център, чак до Южен Китай, Макао, Арабските емирства...

Имаме проект „Циклите на живота. Балканите – кръв и мед“. Бали на турски означава мед, а канканли значи кръв. Когато отоманската империя завладява нашите територии, сред завоевателите се появил такъв израз – земята е сладка като мед, но е напоена с много кръв, защото трудно е била превзета. Оттам идва думата Балкани. Този проект ще представим в Карнеги хол догодина. Имаме обявен концерт за април 2021г. Дано да не се усложни обстановката! Ние, музикантите много пострадахме от тази ситуация. Говори се за пострадалите в бизнеса, ресторантьорите, а културата къде остана… Та нали духът крепи тялото! Много държа на добрия акустичен звук и начина на поднасяне на музиката. Неведнъж съм казвал, че за мен кавалът е устройството, чрез което комуникирам със себе си и вселената.“

Недялко Недялков е и композитор и аранжор на традиционни хора и песни. Успешно се вписва в джаз проекти на Милчо Левиев, Антони Дончев и др. Основател е на етноджаз проекта GLOBALKAN. Солира с Бенда и СО на БНР.  Преподавател е в летни семинари за българска и балканска музика в Белгия, Гърция, Швейцария, САЩ и у нас. Изпълнителското майсторство на Недялко Недялков е увенчано с награда „Музикант на годината“ за 2018-та, а през настоящата година беше отличен с почетния знак „Златното перо“, присъждан от известна българска музикална агенция, за приноса му в българската култура и по повод 50-годишния юбилей, който отбеляза наскоро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10