Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почитаме Света Екатерина – покровителка на майките

Снимка: архив

На днешния ден Българската православна църква почита Света Екатерина. Тя е живяла в края на III и началото на IV век в Александрия и се е смятала за една от най-образованите жени на своето време. 
В България Света Екатерина е приета за покровителка на майките. На този ден жените приготвят намазани с мед питки, и ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Днес имен ден имат всички с имената Екатерина, Катерина, Катя.

Още от категорията

Вече могат да се видят най-добрите археологически находки за 2020 г.

В Националния археологически музей президентът Румен Радев откри 14-ата Национална археологическа изложба „ Българска археология 2020 ” .  Експозицията представя най-интересните находки от теренната работа на българските археолози през отминалата година,..

публикувано на 12.02.21 в 06:35

Църквата почита паметта на св. мъч. Георги Софийски Нови

Георги Софийски е роден в гр. Кратово, Македония, в българско семейство. Останал от малък без баща, е принуден да отиде в София, за да избегне насилствената смяна на вярата му. Османските управници в София се опитват чрез хитрост да го привлекат..

публикувано на 11.02.21 в 07:55

Пчеларите празнуват в деня на св. Харалампий

На 10 февруари православната църква отдава почит на св. Харалампий Чудотворец от Магнезия. Според народното поверие св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Приема се като покровител на меда и пчеларите. Защото когато епископът..

публикувано на 10.02.21 в 05:10