Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почитаме Света Екатерина – покровителка на майките

Снимка: архив

На днешния ден Българската православна църква почита Света Екатерина. Тя е живяла в края на III и началото на IV век в Александрия и се е смятала за една от най-образованите жени на своето време. 
В България Света Екатерина е приета за покровителка на майките. На този ден жените приготвят намазани с мед питки, и ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Днес имен ден имат всички с имената Екатерина, Катерина, Катя.

Още от категорията

Струнният оркестър при Видинската девическа гимназия заедно със своя диригент Руси Коджаманов

Когато музиката е патриотична мисия и призвание

В наше време изучаването на музика в общообразователното училище далеч не е сред най-важните предмети. Затова трудно можем да си представим огромната роля на „школските часове по пение“ за изграждането на подрастващите в първите години на Княжество..

публикувано на 01.02.21 в 17:34

Почитаме жертвите на „Народния съд“ от 1945 г.

Изминаха 76 години от нощта между 1 и 2 февруари 1945 година, когато т.нар. „врагове на народа“ бяха разстреляни, в изпълнение на присъдите, произнесени от „Народния съд“. Въпросните „Народни съдилища“ се организират в държавите, попаднали в..

публикувано на 01.02.21 в 05:05

167 години от рождението на Стефан Стамболов

Отбелязваме 167 години от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов. Роден на 31 януари (стар стил) 1854 г. в Търново, той е един от апостолите на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участвал е в подготовката на..

публикувано на 31.01.21 в 07:30