Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Света Екатерина – покровителка на майките

Снимка: архив

На днешния ден Българската православна църква почита Света Екатерина. Тя е живяла в края на III и началото на IV век в Александрия и се е смятала за една от най-образованите жени на своето време. 
В България Света Екатерина е приета за покровителка на майките. На този ден жените приготвят намазани с мед питки, и ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Днес имен ден имат всички с имената Екатерина, Катерина, Катя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40