Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща при премиера Бойко Борисов. Сред предложените от Ангелов мерки са:

-  удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.; 

- преустановяване на присъствените занятия, практики и стажове във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и на извънкласните дейности;

- преустановяване на колективните спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари и частно организирани тържества.

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки и нощни заведения.

- преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти. Заведенията за хранене да работят само за доставки по домовете.

- преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително молове, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски и платежни услуги, банки, застрахователи.

- преустановяване на вътрешните и външните екскурзии. Без ограничения в дейността на обществения транспорт.

Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерски съвет. Ако бъдат приети, предложените ограничения ще влязат в сила от петък – 27 ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25