Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Александър Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

На 82 години почина големият български кардиолог проф. Александър Чирков, преде БТА. Това е станало рано сутринта в хотел във Варна. Професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

През 1966 г. Чирков специализира при известния кардиохирург проф. Бюхерл в Западен Берлин. Остава като лекар в Университетската болница и след това работи в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. е поканен и се завръща в България. Извършва първата сърдечна трансплантация в страната и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

В едно от последните си интервюта за БНР проф. Александър Чирков заяви, че основната роля на държавата е да осигури здравеопазването на българите.

Съболезнователен адрес до близките на Александър Чирков изпрати президентът Румен Радев. Държавният глава припомня думите на изтъкнатия български хирург, според който доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството му.​


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25