Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 262

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най- висок брой починали и оздравели от Covid-19 за денонощие

3146 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, сочи Единният информационнен портал. При направени 7244 PCR теста заразените са 43%. Активните случаи на зараза в страната са 83 671, а от началото на пандемията потвърдените случаи са 124 966. Хоспитализирани са 6270 души, което е намаление с 80 болни спрямо предходното денонощие. 399 са в интензивни отделения.

Излекувани за последното денонощие са 1702 души, което е най-високия брой от началото на пандемията. Общо излекуваните вече са 38 226. Починали за последните 24 часа са 189 пациента, което също е най-висока стойност за денонощие. От началото на пандемията смъртните случаи са общо 3069.

Тестване за Covid-19 блокира тежкотоварния трафик към Гърция

Опашка от 200 тежкотоварни коли се образува на граничния пункт „Кулата-Промахон“, заради масовото тестване от гръцка страна на шофьорите, предаде кореспондент на БНР. Заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов прогнозира пълно блокиране на обмена. „Тестване на всички шофьори и време от 30 до 50 минути за автомобил е неадекватно“, каза той. Превозвачите настояват за спазване на европейското решение за осигуряване на зелени коридори.Засега няма промяна на другия граничен пункт „Илинден-Ексохи“. „Интензивен е трафикът на изход за товарни автомобили на границата с Румъния, пункт "Видин", и на границата с Турция, пункт "Лесово", съобщи „Гранична полиция“. 

Само ваксинацията ще осигури групов имунитет

„Не можем да очакваме до 10 дни да се промени смъртността от коронавирус в страната. Тя ще се промени едва 2 седмици след прилагането на нови мерки. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва“, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Изглежда сега 40% от общността е заразена. Единственият начин за групов имунитет е ваксинацията, смята пулмологът.

Проф. Кантарджиев: Липсват контрол и съзнание, наруши се доверието в лекарите

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. По думите му до 14-и ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно крехко плато.„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят... При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“. Няма вкарване на хаос в обществото, категоричен е проф. Кантарджиев. 

Разнопосочни реакции към поисканите по-строги мерки заради Covid-19

С обявяването на новите мерки и затварянето на магазини, заведения, училища и детски градини, съсловните организации обявиха позициите си, които са разгърнати в двете крайности - от категорична подкрепа до пълно неприемане. В официалната си позиция от Българският лекарски съюз заявяват, че преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на моловете и прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии и всички предложени мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на лекарите и здравната система да си поемат глътка въздух. Само така може да бъде прекъсната веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи, казват от съсловната организация. 

Браншови организации искат помощ от държавата, за да оцелеят

В свои писма до премиера Бойко Борисов различни съсловни организации, представляващи браншове, които ще бъдат засегнати от евентуално второ въвеждане на локдаун, поискаха от правителството икономически мерки, които да им помогнат да оцелеят. В противен случай, предупреждават организациите, ще последват масови фалити. Сред настояващите за въвеждането на икономически мерки са Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“, Асоциацията на хотелите, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България и др. Вчера искане за създаване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес отправиха и от Българската стопанска камара, към което се присъединиха Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

„Тренд“: 40% от българите смятат, че Covid-19 е биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята, показва данни от проучване на агенция „Тренд“. 33% от анкетираните смятат, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. Според 17% този вирус не съществува и това е световна измама. През юни на това мнение са били 23%. Разликата се дължи в голяма степен на ръста на броя на заболелите и смъртните случаи, както и на факта, че хората вече познават човек, който е болен или е бил болен от коронавирус. 45% са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да спечелят.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева  ​ 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00