Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скопие замразява инвестирането в АЕЦ „Белене“

Снимка: expert.bg

Северна Македония временно се отказва от инвестиция в българската атомна централа „Белене“ и се насочва към гръцката газова централа в Александруполис. Това обяви пред енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на АД „Електрани“ Васко Ковачевски, предаде БГНЕС.
Той поясни, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи за реализиране. „От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за „Белене“. Няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, където ще имаме 25% собственост“, каза Ковачевски.

Още от категорията

Българското кисело мляко и сирене с шанс да станат защитени продукти

България изпрати заявления за вписване на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" като Защитени наименования за произход в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на..

публикувано на 03.02.21 в 15:22

Демографски и транспортни решения могат да съживят Северна България

Липсата на транспортна свързаност и застаряващото население забавят икономическия растеж на Северна България. Оценката е направена в последния анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за състоянието и перспективите пред областните..

публикувано на 03.02.21 в 12:56

МВФ препоръчва гъвкави политики заради шока от Covid-19

Българската икономика се е свила с 4,6 % през 2020 г., а през 2021 г. се очаква възстановяване до 3,6%. Това е заключението на експертите от Международния валутен фонд в рамките на традиционните консултации. От фонда препоръчват гъвкави..

публикувано на 01.02.21 в 19:25