Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишно над 1 000 000 български жени са обект на насилие

Снимка: БГНЕС

На 25 ноември целият свят отбелязва Международния ден за премахване на насилието над жени. Датата е определена от Генералната асамблея на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. Тогава Световната организация подканва правителствата, международните и неправителствените организации да предприемат дейности, насочени към повишаване информираността на обществеността по проблема.

В България Международният ден за премахване на насилието над жени ще бъде отбелязан с поредица от инициативи в продължение на 16 дни, до 10 декември, когато е Денят на човешки права (също учреден от ООН). Организатор е екипът на Българския фонд за жените. Първото събитие е днес, 25 ноември, от 18:30 ч., когато ще се състои онлайн премиера на първия по рода си албум „Вечните хитове на България“. Заглавията, включени в него са на някои от най-обичаните български поп и рок песни – „Моето мъжко момиче“, „Болката отляво“, „Да те жадувам“, „Богатство“... Но всъщност музика няма, заглавието е подвеждащо, затова пък със сигурност провокира интерес.

„Единадесетте „хита“ звучат така, както ги чуват милиони български жени и както никога не са звучали по радиото например. Това са монолози на насилници към жени – техни жертви. Изпълняват актьори, но думите са автентични. Това са изкази на унижение и подигравка към жените, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати“ – сподели Гергана Куцева, представител на БФЖ. В специално събитие във фейсбук страницата на организацията ще бъдат публикувани записите, достъпни за онлайн слушане, а впоследствие ще бъде издадена винилова плоча.

Мисията на този проект е да напомни мрачната статистика – на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобни словоизлияния. Всяка година над 1 000 000 български жени от всички възрасти са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

От Българския фонд на жените искат да обърнат общественото внимание и към друг тревожен факт – случаите на насилие над жени често биват омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Дали е въпрос на манталитет, възпитание или най-обикновена липса на емпатия? Каквато и да е причината, тя вероятно би могла да бъде преодоляна с волята и усилията на всички нас.

Снимки: БГНЕС и bgfundforwomen.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15