Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн инвестиционен форум събра бизнесмени от България и Турция

Онлайн среща под наслов „Бизнес и инвестиционни възможности“ събра представители на повече от 150 предприятия от България и Турция, които представиха възможностите за бизнес в двете съседни държави. Организирани бяха и B2В срещи между български и турски фирми, работещи в автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, механиката, химическата промишленост, ИКТ и в други сфери, информират от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която заедно със Съвета на външнотърговски отношения на Турция (DEIK) бяха домакини на българо-турския онлайн форум.

"В последните години Република Турция е сред първите 10 държави-източници на преки чуждестранни инвестиции в България. По данни на БНБ инвестициите от Турция са близо 1 млрд. евро. Въпреки пандемията само за тази година те са над 20 млн. евро" - заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова. Тя информира и, че стокообменът между двете страни в периода януари-септември 2020 г. е в размер на малко над 3 млрд. евро, което бележи спад от 11% в сравнение със същия период на миналата година.

По думите на турския заместник-министър на търговията Юлмаз Батур, България е стратегически важен партньор на Турция – от една страна, заради членството на страната ни в Европейския съюз, а от друга – като съсед. Тя допълни, че търговските отношения между двете държави трябва да продължават да се развиват, а онлайн събития като настоящото са от голямо значение като среда за „нетуъркинг“ в настоящия труден период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00