Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празнува Националният военен университет „Васил Левски“

Снимка: архив

С богослужение от 10.30 ч. в православния храм "Свети Седмочисленици" в двора на университета ще бъде почетен празникът на НВУ "Васил Левски", информира БТА. В криптата на храма ще бъде положена пръст от Германско-българското гробище в Прилеп, създадено по време на Първата световна война през 1918 г., от Паметника на капитаните в Сливница от 1885 година и от пантеона край Гургулят от 1885 година.

Честването ще бъде на открито. Курсантите ще бъдат поздравени от началника на ВУЗ-а бригаден генерал Иван Маламов и от военния министър Красимир Каракачанов, предава кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Празникът ще бъде отбелязан и с връчване на стипендията "Подпоручик Александър Панайотов" и с откриване на кабинет по военна история на името на Гоце Делчев.

Началото на Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново е поставено през есента на 1878 г. Тогава, на 1 септември във Филипопол (дн. Пловдив) императорският руски комисар в България генерал-адютант княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков подписва Заповед № 14 по Военното управление на Българската земска войска. С нея той назначава първия команден състав на Софийското военно училище, състоящ се от шестима души. Училището се нарича Софийско, тъй като е предвидено то да е там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз, пише в историческата справка за университета, поместена в неговия уеб сайт.

Първият район на училището в София е бивша турска военна болница, която се е намирала зад днешния Централен военен клуб. Там, на 26 ноември 1878 г., училището официално е осветено и открито.

Тази дата е обявена за официален празник на Националния военен университет "Васил Левски" с решение на 39-ото Народно събрание. Парламентът решава военните училища във Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен да бъдат преобразувани и обединени в Национален военен университет.

Още от категорията

Няма данни за пострадали българи при експлозията в Мадрид

По информация на посолството ни в Мадрид няма данни за пострадали български граждани при експлозията в центъра на испанската столица. Задграничната ни мисия е в контакт с местните власти и полиция, които изясняват случая. Към момента по данни..

публикувано на 20.01.21 в 18:54

Здравното министерство: Заведенията няма да отворят преди 18 февруари

Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията и ресторантите да подновят работа от 1 февруари. Това заяви във Велико Търново министър Костадин Ангелов, като уточни, че отпадат ограниченията за спорта. Той потвърди, че от 4..

публикувано на 20.01.21 в 18:27

Редица неизвестни заради пандемията правят изборите непредвидими

Предстоящите парламентарни избори на 4 април ще бъдат по-различни от всеки досегашен вот. Причината, разбира се е, че те ще се проведат в условия на пандемия. Никоя институция или правителство в Европа или по света, не е в състояние да предвиди каква..

публикувано на 20.01.21 в 13:05