Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнува Националният военен университет „Васил Левски“

Снимка: архив

С богослужение от 10.30 ч. в православния храм "Свети Седмочисленици" в двора на университета ще бъде почетен празникът на НВУ "Васил Левски", информира БТА. В криптата на храма ще бъде положена пръст от Германско-българското гробище в Прилеп, създадено по време на Първата световна война през 1918 г., от Паметника на капитаните в Сливница от 1885 година и от пантеона край Гургулят от 1885 година.

Честването ще бъде на открито. Курсантите ще бъдат поздравени от началника на ВУЗ-а бригаден генерал Иван Маламов и от военния министър Красимир Каракачанов, предава кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Празникът ще бъде отбелязан и с връчване на стипендията "Подпоручик Александър Панайотов" и с откриване на кабинет по военна история на името на Гоце Делчев.

Началото на Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново е поставено през есента на 1878 г. Тогава, на 1 септември във Филипопол (дн. Пловдив) императорският руски комисар в България генерал-адютант княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков подписва Заповед № 14 по Военното управление на Българската земска войска. С нея той назначава първия команден състав на Софийското военно училище, състоящ се от шестима души. Училището се нарича Софийско, тъй като е предвидено то да е там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз, пише в историческата справка за университета, поместена в неговия уеб сайт.

Първият район на училището в София е бивша турска военна болница, която се е намирала зад днешния Централен военен клуб. Там, на 26 ноември 1878 г., училището официално е осветено и открито.

Тази дата е обявена за официален празник на Националния военен университет "Васил Левски" с решение на 39-ото Народно събрание. Парламентът решава военните училища във Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен да бъдат преобразувани и обединени в Национален военен университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55